Belinda Olsson ledde SVT:s Opinion Live direkt från Staffanstorp. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) var en av deltagarna. Foto: TT/SVT/Privat

Staffanstorps kommunalråd kritiserar sakfel i SVT-debatt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans avsnitt av debattprogrammet Opinion Live sändes direkt från Staffanstorp, bland annat med anledning av att kommunens huseringar av nyanlända. Men ett av de dåliga exemplen som lyftes fram visade sig inte alls ha med Staffanstorps kommun att göra.

En stor del av programmet handlade om att Staffanstorp låtit placera vissa nyanlända flyktingar i husvagnar utanför samhället istället för att ordna fram mer permanenta bostäder.

En nyanländ man i publiken intervjuas och berättar att han fått bo på ett vandrarhem som han beskriver som hemskt, Samtidigt som han intervjuas visas bilder inifrån vandrarhemmet som framställer det som olämpligt att bo i. Mannen säger att han och hans familj bott där i sex månader och att läget gjorde dem isolerade och förhindrade från att bli en del av samhället.

Kommunalrådet starkt kritisk

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) gick under dagen ut på sin privata facebooksida och satte historien i ett annat ljus. Dagen efter debatten hade han blivit kontaktad av en av kommunens chefer som informerade om att den intervjuade mannen som bott på vandrarhemmet sedan sex månader inte alls var placerad från Staffanstorps kommun. I själva verket var det Malmö som stått för placeringen familjen. Staffanstorp hade inte haft någon placerad på vandrarhemmet före den 22 november 2017 och har idag inte längre några nyanlända placerade där.

Anklagar SVT för vinklad rapportering

Christian Sonesson (M) riktar hård kritik mot SVT på sin facebooksida och skriver att SVT medvetet svartmålat det moderatledda Staffanstorp samtidigt som man inte berättade att det i själva verket var S-ledda Malmö som placerat familjen på vandrarhemmet.

Han skriver också att programmets producent medgett att redaktionen visste om att familjen var placerad av Malmö men valde att inget nämna.

”[Opinion Lives producent berättade] att de innan programmet hade diskuterat hur och om de skulle förhålla sig till detta faktum. Det mynnade alltså ut i att SVT ingenting nämnde om att mannen faktiskt inte hade någon koppling till Staffanstorps kommun. Inte ens ett ord, om detta avgörande faktum sa SVT.”, skriver Christian Sonesson på sin facebooksida.

LÄS MER: Så kommenterar SVT Opinion händelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.