Sydsvenskan tar över HD

Uppdaterad
Publicerad

Sydsvenskan köper HD. Företagen har skrivit en avsiktsförklaring och hoppas kunna spara pengar genom att samarbeta.

Personalen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad informerades under onsdagen

– Jag ser mycket positivt på ett samgående, det gynnar både HD och Sydsvenskan. Ett gemensamt bolag är en satsning för framtiden, säger Lars Dahmén, vd och chefredaktör på Sydsvenskan.

Medier

Men alla är inte lika positiva:

– Inte förvånande, men olyckligt, anser Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Mittuniversitetet.

-Av det enkla skälet att en mångfald av ägare leder till en mångfald av ägarstrategier. Och åtminstone teoretiskt sett till en mångfald i innehållet, säger han till TT.

Digitalisering skapar osäkerhet

Processen mot en ökad konsolidering på ägarsidan har pågått länge, men i dagens medielandskap krävs olika strategier från många tidningsägare, anser Strömbäck.

-Det pågår stora förändringar i medielandskapet. Det finns en större osäkerhet. Vi vet inte riktigt vad digitaliseringen kommer att innebära och vi vet inte vilket utrymme det kommer att finnas för kvalitetsjournalistik. Därmed behövs olika modeller att pröva.

Strömbäck tar upp Mittmedia – som äger 19 dagstidningar – som ett exempel. Tidningskoncernen utreder möjligheten att trycka sina tidningar dagtid för satsa mer på det digitala innehållet.

-Då blir det väldigt många tidningar som följer samma linje på en och samma gång. Om det är rationellt eller inte kan ju diskuteras.

Gunilla Herlitz är styrelseordförande för Sydsvenskan och hon tycker att affären är logisk.

– Framtiden för dagspressen ligger i samordning på ännu fler områden än idag, säger hon.

”Bra för Skåne”

Och också från HD är det positiva tongångar.

– Detta är mycket bra för Skåne och det skapar nya möjligheter till utveckling som gynnar både läsare och annonsörer, säger Pontus Bodelsson, vd på Helsingborgs Dagblad.

HD och Sydsvenskan har en rad samarbeten sedan tidigare, till exempel kring säljbolaget Hela Skåne och utbärningsföretaget Tidningsbärarna. De var tidigare gemensamma ägare i gratistidningen City Skåne. Sedan hösten 2012 samarbetar tidningarna också kring Sydsvenskan Näringsliv som HD ger ut en gång per månad.

Lars Dahmén lovar att alla läsare ska känna igen sig i respektive tidning även i framtiden.

HD ägs idag till hälften vardera av familjen Sommelius och familjen Ander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet