Foto: Privat och TT

Nu får Syed Latif återvända till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Syed Latif från Bangladesh utvisades från Sverige eftersom jobbet han fick på Linkedin efter avslutade studier inte utannonserats på rätt sätt. Nu har han beviljats permanent uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige.

Det första som Syed Latif gjorde när han fick höra om beslutet var att åka till ambassaden i Bangladesh.

– Det känns jättebra. Jag har varit och lämnat mina fingeravtryck på ambassaden och är på väg hem nu, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Utvisade Syed Latif

Advokat Carl-Owe Olsson har haft kontinuerlig kontakt med Syed Latif sedan han blev utvisad och menar att beslutet som nu tagits är helt korrekt.

– Han skulle inte ha varit utvisad från första början, säger han.

Fick svar från EU-kommissionen

Efter att ha avslutat fyra år av universitetsstudier i Sverige fick Syed Latif jobb i Malmö via sajten Linkedin, där han jobbade i 20 månader. Trots detta fick han avslag på asylansökan och fick besked om att han måste återvända till Bangladesh. Migrationsdomstolen bedömde att jobbportalen Linkedin inte uppfyllde kravet på synlighet för Europas arbetskraft, något som är ett krav.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) ställde en fråga till EU-kommissionen i ärendet och fick följande svar den 16 augusti:

”Den praktiska tillämpningen av den här principen regleras inte i detalj i unionslagstiftningen. För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skrev Dimitris Avramopoulos på kommissionens vägnar.

– Syed hade rätt, han skulle inte behöva åka tillbaka och han hade uppfyllt unionslagstiftningen. Det var som vi hade påtalat till alla instanser och domstolar i Sverige, utan att få respons, sa advokat Carl-Owe Olsson till SVT Nyheter Skåne då.

Väntar besked från ambassaden

Syed lämnade Sverige i maj, men kommer nu kunna återvända efter att ha fått jobb på en redovisningsfirma i Hörby.

– Nu väntar jag på besked från ambassaden. Sedan ska jag söka lägenhet i Sverige, men det ordnar sig, säger han.

Carl-Owe Olsson berättar att de ansökte om nytt arbetstillstånd i juni men att det fortfarande finns en del som måste ordnas innan Syed kan återvända. Än har de inte bestämt hur de ska gå vidare med Migrationsverkets första beslut om utvisning.

– Det är en sak som vi har bestämt att vi ska diskutera när och om han är tillbaka i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet