Syed Latif har fått nytt jobb i Sverige och hoppas på att få komma tillbaka. Foto: SVT

Syed har fått nytt jobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Syed Latif vill komma tillbaka till Sverige efter att han blivit utvisad trots att han haft fast jobb i 20 månader. Nu har han fått ett nytt jobb och väntar på besked från Migrationsverket.

För drygt tre månader sedan lämnade Syed Latif Sverige och åkte tillbaka till Bangladesh. Han hade bott i Sverige i sex år, där han först pluggade på högskola och sedan jobbade. Men han utvisades eftersom han som icke EU-medborgare hade fått anställningen via den privata jobbportalen Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen.

Svar från EU-kommissionen

Under tisdagen berättade SVT Nyheter Skåne att EU-kommissionen svarat i ärendet efter en fråga från EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).

Utvisade Syed Latif

EU-kommissionen säger att Sverige kan göra denna tolkning av EU:s regler men säger också att man inte behöver göra detta.

”Arbetssökande har i praktiken rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skriver Dimitris Avramopoulos på kommissionens vägnar.

– Det är ett ovanligt tydligt svar från kommissionen där det framgår att andra sätt att få arbete än via EU:s egen jobbportal är möjliga att använda, säger Fredrick Federley (C).

”Jag vill absolut komma tillbaka”

SVT Nyheter Skåne når Syed Latif i Bangladesh, där han berättar om EU-kommissionens svar och utvisningen.

– Svaret känns bra, men jag är jätteledsen för det var ett orättvist beslut att utvisa mig och det har påverkat mitt liv. Jag jobbade och betalade skatt. Varför skulle jag lämna? Jag hade inte gjort någonting fel, men blev straffad, säger Syed Latif.

Han är beredd att flytta till Sverige på nytt och har fått en ny anställning i Hörby. Nu väntar han på besked från Migrationsverket.

– Jag vill absolut komma tillbaka. Jag har vänner där och ett liv. Just nu bara väntar jag i Bangladesh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet