Försäljningen på Systembolaget ökar i coronatider. Foto: Johanna Olofsson

Systembolaget säljer mer i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Både försäljningen av alkohol och antalet kunder på Systembolaget har ökat i hela landet sedan coronakrisen startade. Delvis tros det bero på den stängda gränshandeln, delvis att fler handlar så att det ska räcka i karantäntider.

– Vi har fått fler kunder i våra butiker de senaste veckorna och man köper lite mer än man brukar göra, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Eftersom Systembolaget presenterar sina försäljningsrapporter kvartalsvis så kan han inte ge SVT Nyheter några exakta siffror, men menar att försäljningen ökat stadigt de senaste två veckorna.

Pausad gränshandel en av orsakerna

– Det är svårare att åka ner till Danmark och Tyskland och handla, precis som Norge. Och det går inga Finlandsfärjor mellan Stockholm och Helsingfors, så i de områdena har det blivit något fler kunder av den anledningen, säger Lennart Agén.

Birgitta och Lars Hjelm kommer ut från Systembolaget i Limhamn med en kundvagn lastad med öl, vin och sprit.

– Vi har bunkrat lite. Det är bäst nu när man är i karantän. Vi är över 70 år, säger Birgitta Hjelm.

Birgitta och Lars Hjelm bunkrar alkohol för att slippa lämna hemmet alltför ofta. Foto: Per Lärka

Samtidigt som försäljningen ökar har Systembolaget, precis som många andra arbetsplatser, ett större antal sjukskrivna än vanligt, vilket gör att mindre butiker måste hålla lunchstängt eller förkorta öppettiderna.

Därför jobbar Systembolaget nu på att rekrytera mer personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet