Crafoordpristagarna Syukuro Manabe och Susan Solomon. Foto: Johan Nilsson / TT

Avslöjade ozonhålets orsak – får årets crafoordpris

Uppdaterad
Publicerad

Årets crafoordpris på sex miljoner kronor delas idag ut till professor Syukuro Manabe som skapat den klimatmodell som förutsägelserna om den globala uppvärmningen bygger på. Han delar priset med atmosfärkemisten Susan Solomon som avslöjat vad det stora ozonhålet över Antarktis orsakas av.

Priset delas mellan en optimist som ser slutet på ett miljöhot och en som är lite mer av pessimistisk och som varnar för en alltför varm värld.

På 60-talet skapade Syukuro Manabe en total klimatmodell som kopplade ihop atmosfären med havens rörelser och värmebalans. I denna modell prövade han olika scenarier exempelvis hur koldioxid skulle påverka utvecklingen.

– Det är faktiskt roande att studera detta för mig själv utan att tänka på konsekvenserna av detta, säger den oftast leende Syukuro Manabe.

– Han gjorde detta för att det var roligt och på 60-talet fanns inte detta som som ett klimathot. Detta visar hur viktig grundforskningen är, säger Martin Jacobsson som är ordförande i Crafoordnämnden och medlem i Vetenskapsakademien.

Oroas över vattenbristen

Vid pressfrukosten på Grand i Lund ler inte Syukuro Manabe när han säger att det talas mycket om energiproduktionen i framtiden och alltför lite om den framtida vattentillgången i världen.

– Bristen på vatten i de torra och halvtorra områdena i världen kommer att orsaka mycket stora problem för oss.

Susan Solomon har forskat på orsaken till det stora ozonhålet ovanför Antarktis där hon också befann sig utan telefonförbindelse och med dåligt internet när prisbeskedet skulle ges

– Vi hade knappt e-post och det kunde blivit så att alla utom jag visste om detta men jag lyckades ladda ner några meddelande och där var det vilket var ganska chockerande, säger hon glatt.

Tror att ozonhålet kan försvinna 2070

Tillsammans med en enig forskarkår lyckades hon få stopp på freontillverkningen genom ett internationellt avtal 1987 och man har beräknat att ozonhålet över Antarktis ska vara tilltäppt år 2060. Trodde man tills för några dagar sedan då ett nytt larm kom att minskningen av freon i atmosfären bromsats till följd av fortsatta utsläpp från Asien.

– Vi vet inte varifrån det kommer men det är mer än det skulle ha varit och det skulle om det fortsätter att vara så här fördröja detta så att ozonhålet kanske försvinner år 2070.

”Är optimist av många skäl”

Hon betonar dock att hon räknar med att de ansvariga regeringarna i Asien kommer att ta tag i detta och att källan inom ett år ska vara spårad.

Men den stora succén med detta avtal kan förhoppningsvis bli en förebild när det gäller en hårdare satsning mot koldioxidutsläppen, menar pristagarna.

– Jag är optimist av många skäl, bland annat därför att det de sista fem till tio åren kommit fram så många alternativ, och därför att de elektriska fordonen ökar i hela världen. Det är bara fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.