Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är nervös varje gång jag stiger på ett tåg att jag inte ska komma fram i tid”, säger Camilla Karlsson, som bor i Jämtland men ibland arbetar i Malmö. Foto: SVT

Tågförseningarna skapar problem för pendlare – Camilla: ”Nervös varje gång”

Publicerad

Spårfel, växelfel och trasiga tåg. Strulet med tågtrafiken i Sverige skapar stress – både hos resenärer och deras arbetsgivare.

– Det fungerar oftast inte så bra och det har hänt att jag kommit för sent till jobbet, säger Camilla Karlsson, som är på affärsresa i Malmö.

Förra året var ett dystert år för tågtrafiken i Sverige – sett till hur många tåg som drabbades av förseningar på grund av spårfel, växelfel, trasiga tåg med mera. Allra sämst var punktligheten på sträckan mellan Malmö och Stockholm.

– Jag är nervös varje gång jag stiger på ett tåg att jag inte ska komma fram i tid, säger Camilla Karlsson, som bor i Jämtland men ibland arbetar i Malmö.

För näringslivet och arbetsmarknaden är det viktigt att kollektivtrafiken fungerar.

– Det är svårt att rekrytera medarbetare som inte vet om de kan komma till jobbet därför att tågen inte fungerar, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren.

Arbetsmarknaden drabbas

Stephan Müchler säger att det numera kan vara svårt för företag bland annat i Helsingborg att få personal från Malmö på grund av just detta.

– Kan du inte bemanna dina kontor så kan du inte växa och du kan inte etablera nya verksamheter. Det måste vara möjligt att ha ett jobb i till exempel Älmhult och bo i Lund och vice versa.

Hans uppmaning till politiker och andra beslutsfattare är att de måste satsa på att bygga ut järnvägen och se över beslutsprocesserna så att det går snabbare.

– Nato kommer att ha synpunkter på den svenska infrastrukturen. Det är därför viktigt att vi har pengar och processer som gör att vi kommer igång snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.