Jasmin Music är en av de nya invånarna i byn. Foto: Per Carlsson

Tågstationen lockade nya invånare till byn

Uppdaterad
Publicerad

Två och ett halvt år har gått sedan Tjörnarp fick pågatågstrafik och nu börjar människor söka sig till det lilla samhället med drygt 800 invånare.

– Det har kommit en del yngre folk med barn. Det är trevligt, säger Jörgen Green som driver ortens servicebutik och som nu har fått nya kunder.

Jasmin Musics flyttade till Tjörnarp strax innan tågstoppet infördes. Hans fru Aida utnyttjar tåget flitigt.

– Jag åker med varje dag till Eslöv där jag får SFI-undervisning, berättar hon.

TV: Se hela inslaget här

Tåget avgörande

Det var lugnet som fick paret Music att välja Tjörnarp, som en bra plats att bilda familj på. Men tåget hade också stor betydelse.

– Stationen skulle öppna. Den innebar bra förbindelser med Lund, Malmö och övriga Skåne. Vi ligger i mitten här, säger Jasmin Music.

På Höörs kommun har man märkt av tågeffekten, även om den stora ökningen kommer att märkas om fem år, säger kommunens utvecklingschef Peter Wollin.

– Vi ser det på att antalet invånare har ökat, både i tätorten och i sommarstugeområdet som ligger runt Tjörarpssjön. Där kan vi se att sommarhusen förvandlats till året runt-bostäder.

Tryck på skolan

Det märks också ett ökat tryck på förskola och skola.

– Skolan finns till sexan här. Sedan får man gå i Höör och gymnasiet i Eslöv eller Hässleholm. Då är tåget avgörande för att eleverna ska kunna åka, säger Jasmin Music.

Pendlarparkeringen är nästan full, när SVT Nyheter Skåne besöker Tjörnarp. Fast Jasmin själv kör än så länge bil till jobbet på ett boende för autistiska ungdomar i Lund. Tidtabellen, med ett tåg i timmen, behöver utökas, tycker han.

– Två tåg i timmen och lite bättre priser, då hade jag definitivt tagit tåget till jobbet, säger han.

Naturen i Tjörnarp är vacker och lockar skolklasser från andra orter, och nu kan de lättare ta sig dit.

– Det kommer ungdomar som hoppar av tåget och springer upp i skogen. Sedan kommer de ner till mig och köper läsk. Sedan tar de tåget hem igen. Det är trevligt, säger Jörgen Green i servicebutiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.