På måndagskvällen körde ett godståg fast på det sista öppna spåret mellan Malmö och Åkarp. Foto: Mikael Nilsson

Slut på ersättningsbussar mitt i tågkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken står sedan 20-tiden stilla i stora delar av södra Skåne, sedan en metallbro blivit strömförande i Malmö och ett godståg kört fast i Åkarp. Vid 22-tiden var ersättningsbussarna slut efter måndagens tredje tågincident.

Det är stora förseningar i tågtrafiken mellan Malmö och Lund som även sprider sig till övriga banor. Öresundstågen är inställda mellan Malmö och Lund.

Pågatåg och SJ kör men förseningar uppkommer och vissa pågatåg kan komma att ställas in med kort varsel.

Pendelbussar kör mellan Malmö och Lund samt mellan Lund och Kävlinge i begränsad omfattning.

– Just nu finns det inte fler bussar att tillgå i hela södra Sverige. Vi jobbar på att hitta andra lösningar, säger Lars Hellström på Skånetrafikens presstjänst.

Detta är den tredje tågincidenten denna måndag, och stoppet berör trafiken mellan 

  • Simrishamn och Malmö 
  • Trelleborg och Malmö 
  • Malmö och Lund 
  • Öresundstågen till och från Danmark. 

–  Vi har för tillfället ingen prognos för när stoppet kan vara hävt, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets pressjour.

”Trafiken beräknas kunna köra normalt igen under tisdag morgon”, skriver Trafikverket på sin hemsida klockan 00:30.

”Elfel orsakade brand”

Det var 20.15 som räddningstjänsten fick larm om rökutveckling från en byggnad vid Carlsgatan i Malmö. Byggnaden låg inne på banområdet, och räddningstjänsten misstänkte att den utlösts av ett elfel.

I anslutning till byggnaden fanns en gångbro av metall.

– Branden berodde sannolikt på något elfel kopplat till järnvägen. Eftersom vi misstänkte att den kunde vara strömförande begärde vi tågstopp, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Trafikverkets elsäkerhetsledare koppades in. Efter drygt en halvtimme, 20.50, bedömde räddningstjänsten att risken var över och avblåste tågstoppet. Ärendet togs över Trafikverket, som fick avgöra när tågtrafiken kan släppas på igen.

Godståg havererade

Samtidigt som detta hände, körde ett godståg fast mellan Malmö och Åkarp. I vanliga fall är det dubbelspår på denna sträcka.  

Men på grund av förmiddagens störningar på grund av en nedriven kontaktledning i Arlöv, var det för tillfället enkelspår. Det gör att inga andra tåg kan passera det havererade godståget, när tågstoppet så småningom hävs.

På måndagskvällen körde ett godståg fast på det sista öppna spåret mellan Malmö och Åkarp. Foto: Mikael Nilsson

Lång väntan på buss

Vid 21-tiden väntade cirka 200 resenärer utanför Centralstationen i Malmö, rapporterar SVT Nyheters reporter Kenneth Sundin: 

– Det kommer ersättningsbussar lite då och då. När bussen närmar sig, blir det jakt bland alla som står här för att komma med.

En som drabbats dubbelt i dag är Andrea da Silva, som bor i Lund och arbetar i Köpenhamn. 

–  Det är anmärkningsvärt att det ska ta så lång tid att få fram ersättningsbussar. Jag har stått och väntat i en timme nu, säger hon.

På Trafikverkets pressjour fanns det vid 21.45 ingen som kunde säga när tågtrafiken kan komma igång igen.

Under tisdagsmorgonen

När det gäller sträckan Malmö-Lund, och det haverade godståget i Åkarp, har dock Trafikverket en prognos. Där kommer tågtrafiken att flyta normalt under tisdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.