– Jag förstår att folk vill åka som de har tänkt sig, men man också förstå att det finns begränsningar och regler, säger Therése Rosdala, kundvärd och skyddsombud. Foto: Johan Dernelius/SVT

Tågvärdar hotas när de avvisar cyklister från Pågatågen

Uppdaterad
Publicerad

Att de är dumma i huvudet, att de ska passa sig, och att någon ska ”plocka” dem. Det är några av de saker kundvärdarna på Pågatågen får höra från upprörda cyklister som nekats på Pågatågen.

Hot och hat. Så bemöts Pågatågens kundvärdar när de avvisar en del resenärer med cykel.

– Senast förra helgen blev min kollega hotad, säger Therése Rosdala, kundvärd och skyddsombud.

De hotfulla situationerna, som tidigare uppmärksammats av Ystads Allehanda, grundar sig i säkerheten på tågen.

En säkerhetsfråga

Eftersom gångar och dörrar inte får blockeras har ett enkeltåg bara plats för sex cyklar. Dessa platser delas dessutom med barnvagnar, hundar och stort bagage. Det leder till att kundvärdarna på Pågatågen, som ansvarar för säkerheten ombord, ibland måste avvisa den som reser med cykel.

– Det vi gör, gör vi ju för säkerhetens skull, inte för att det är roligt att neka folk i dörren, säger Therése Rosdala.

Familjen Woodworth har tagit tåget från Helsingborg, och har med sig cyklarna. – Det har gått jättebra, säger Adam Woodworth, till vänster i bilden. Foto: Johan Dernelius/SVT

Adam Woodworth, som har med sin cykel på tåget, har förståelse för varför cyklister ibland behöver avvisas.

– Om det blir något problem, en brand eller någonting, måste man kunna ta sig av tåget lätt. Så jag förstår säkerhetsfrågan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.