Insatstyrkan bröt upp dörren till 27-åringens bostad i Örkelljunga när han greps i slutet av april förra året. Foto: Mikael Nilsson

Terrormisstänkte 27-åringen får skadestånd

Publicerad

Den 27-årige man från Örkelljunga som greps misstänkt för medhjälp till terrordådet på Drottninggatan förra året friades från alla misstankar. Nu får han 10 000 kronor i skadestånd.

Den 27-årige mannen satt frihetsberövad i två dygn misstänkt för att ha bistått Rakhmat Akilov vid attentatet på Drottninggatan i Stockholm.

Mannen anhölls den 23 april förra året, några veckor efter att Rakhmat Akilov dödat fem personer på Drottninggatan.

Han släpptes sedan fri och avskrevs från utredningen. Bakgrunden till misstankarna mot honom var de meddelanden som Akilov ska ha skickat till honom via nätverkstjänsten Whats app där Akilov ska ha avslöjat sina terrorplaner.

”Ansåg att mannen var tokig”

Men 27-åringen från Örkelljunga tog inte diskussionen på allvar ”då han ansåg att mannen var tokig” framgår det av förundersökningen.

Mannen förhördes om meddelandena samt om de klipp han sett på Youtube, bland annat IS-filmer från Irak. Han nekade själv alla misstankar.

Att 27-åringen får ett väsentligt högre belopp än normalt för de två dygn som han satt frihetsberövad beror på att misstankarna rört allvarlig brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.