Region Skåne pausar uthämtningen av självtester i helgen, sedan provtagningspinnar gått av i munnen. Foto: Johan Nilsson/TT

Testpinnar gick av i munnen – Region Skåne pausar självtesten

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne pausar uthämtningen av corona-självtester på apoteken under helgen. Anledningen är att provtagningspinnar gått av i munnen. 

– Vi vidtar detta utifrån försiktighetsskäl säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Det handlar om ett fåtal incidenter, som rapporterats in i andra regioner.

I Halland har en provtagningspinne brutits av i halsen under provtagning, bekräftar Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör vid Region Halland.

Coronavirus i Skåne

Fick söka vård

Hon säger att den personen behövde söka akut vård, men vet inte mer om skadorna.

– Provtagningspinnarna ska gå att bryta av, men problemet är att vissa av dem har visat sig brytas för lätt. Vi kommer att byta ut provtagningspinnarna och säkerställa att nya självtest finns på plats på apoteken på måndag, säger Louise Nylén, vd på Dynamic Code, som ansvarar för leverans och analys av självtester till Region Skåne. 

Får ett sms

Nu kommer alla som gjort en beställning med uthämtning under helgen att få ett sms om att uthämtning inte kan ske. De uppmanas i stället göra en ny beställning. 

Region Skåne uppmanar alla som redan hämtat ut ett självtest, men inte använt det, att slänga testet och beställa ett nytt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet