När Theodore tog som mest var han uppe i 1.000–1.200 milligram tramadol per dag. På bilden ett tullbeslag av tramadol 2016.

Theodore, 22: ”Det enda du hör är jag behöver det”

Publicerad

Efter att ha varit djupt beroende av bland annat Tramadol är 22-åriga Theodore Niemann i dag drogfri. Men det har varit en tuff väg dit.

– Jag har svårt att ge mig själv en klapp på axeln och vara stolt, men det har jag rätt att vara. Jag kunde inte tänka en enda dag framåt tidigare. Jag hade inga framtidsvisioner och var helt utslagen, säger Theodore Niemann som missbrukade Tramadol under flera år. 

Det fick honom att känna sig lugn och självsäker och han slapp all den oro och stress som han annars kände. Ofta märkte ingen när han hade tagit det, men efter hand trappades missbruket upp.

”Kunde falla ner i gatan och vakna i ambulans”

När han tog som mest var han uppe i 1.000–1.200 milligram per dag, blandat med cannabis och andra droger. Han har hamnat på sjukhus efter överdoser med epileptiska anfall flera gånger, första gången redan som 16-åring.

– Jag kunde falla rakt ner i gatan och vakna upp i en ambulans med hela ansiktet uppslaget, berättar han.

– Det hemska med beroendet är att man gör allt i sin väg för att få tag i knarket. Det enda du hör är ”jag behöver det, jag behöver det”. Det är så lätt att få tag på. Det hämtas in kopiösa mängder Tramadol från Thailand, Polen och Makedonien, säger han och berättar att man i Malmö kan köpa en tablettkarta med 500 milligram för 100 kronor.

”Att sätta gränser är sunt”

Det som till sist fick honom att sluta var att hans mamma hotade med att kasta ut honom. Då bestämde han sig för att göra ett nytt försök med behandlingshem. Nu mår han bra, har varit drogfri över ett år och engagerar sig för att hjälpa andra unga.

– Att sätta gränser är sunt. Det är det mest kärleksfulla du kan göra. Det som räddade mig var att mamma sa att det fick vara nog. Det fick mig att förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.