Ökningen av tromadol syns även i Tullens beslagsiffror, som har mer än sjudubblats på bara några år. Förra året beslagtogs över 700.000 kapslar och tabletter. Foto: TT

Nytt drogmönster bland unga – Tramadol ökar

Publicerad

Missbruket av det smärtstillande läkemedlet Tramadol har ökat kraftigt. I Skåne är det så vanligt att forskare varnar för ett helt nytt drogmönster. 

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som bara får skrivas ut av läkare, men som har blivit så lätt och billigt att få tag på att det blivit en mycket vanlig missbruksdrog. En ny avhandling från Lunds universitet visar att så många som en tredjedel av de unga som sökt vård för sitt missbruk hos vårdmottagningen Maria Malmö använde tramadol.

– Tramadol är den vanligaste drogen efter cannabis i den här gruppen. Det är också vanligare att de som använde Tramadol även tar andra typer av droger som ecstacy och kokain, säger överläkaren och forskaren Martin Olsson som genomfört studien med hjälp av bland annat håranalyser.

Starkt beroendeframkallande

Tramadol är en opioid, precis som heroin och morfin, men till skillnad från andra opioider har tramadol en uppiggande och antidepressiv effekt. Det är starkt beroendeframkallande och många vittnar om en svår abstinens och ångest när drogen går ur kroppen.

– Man tänker säkert som ung att det är säkrare att missbruka läkemedel än andra droger, men så är det inte. Det finns en stor risk för epileptiska anfall. Både när man tar för mycket tramadol och när man är på väg att trappa ut. Man måste vara väldigt försiktig, säger Martin Olsson.

Ökar på flera håll i landet

Hur många som har dött av överdoser är oklart, men under förra året var det 73 personer som dog av förgiftning och som hade tramadol i kroppen, visar siffror från Rättsmedicinalverket.

LÄS MER: Läkemedlen har dödat hundratusentals i USA

Även om tramadolmissbruket är störst i Skåne så ökar det även i resten av landet. I bland annat Värmland har polisen gått ut och varnat för det ökande missbruket och i Stockholm säger Maria Ungdom till SVT Nyheter att man märker att fler tar tramadol.

Kraftig ökning av beslag

Ökningen syns även i Tullens beslagsiffror, som har mer än sjudubblats på bara några år. Förra året beslagtogs över 700.000 kapslar och tabletter.

– Det vi ser nu kan vara ett skifte i droganvändandet från mer traditionella illegala droger till läkemedelsmissbruk. I USA har man redan sett en explosion av den typen av missbruk, säger Martin Olsson. 

Tullens beslag av tramadol:

(i antal kapslar och tabletter)

 • 2010: 93.300 
 • 2011: 107.000
 • 2012: 287.000
 • 2013: 206.000
 • 2014: 262.000
 • 2015: 304.000
 • 2016: 716.000

Källa: Tullverket

Vanligaste drogerna bland unga vårdsökande missbrukare i Malmö:

(procentandel som använde respektive drog enligt håranalys)

 • Tramadol: 31 procent
 • Kokain: 19 procent
 • Spice: 8 procent
 • Amfetamin: 7 procent
 • Ecstacy: 5 procent

Källa: Martin Olsson, Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet