Tramadol fick Stefan att ta sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol har på bara några år blivit en mycket vanlig missbruksdrog bland unga. För 18-årige Stefan Curic blev beroendet och abstinensen så svår att han valde att ta sitt liv.
 – Vi saknar honom jättemycket. Ibland tänker jag att han fortfarande är här, att allt bara är inbillning, säger Stefans mamma Jasna Mikkelsen.

Det har gått ett år sedan 18-årige Stefan Curic tog sitt liv. Då hade han tagit tramadol under flera års tid, men för Stefans familj kom omfattningen av hans drogmissbruk som en chock.

Det var först efter hans död som de förstod hur illa det var och hur dåligt han mådde av den ångest och abstinens som beroendet förde med sig. Nu när de vet har de även fått upp ögonen för hur vanligt tramadol är.

– Det säljs helt öppet här i Malmö. Barn kan köpa det överallt, säger Jasna Mikkelsen och berättar att hon numera hittar tomma tablettkartor över hela stan: på gatorna, utanför jobbet och till och med hemma på innergården.

– Det är unga killar i Stefans ålder som säljer. Jag vet att polisen känner igen dem. Jag känner själv igen dem, jag går förbi dem varje dag. Jag försöker prata med dem, men polisen kör bara förbi. Det är hemskt, säger hon.

Framkallar ångest och depression

Tramadol är ett narkotikaklassat och smärtstillande läkemedel som räknas till gruppen opioider, precis som heroin och morfin. När man tänder av från Tramadol framkallas ofta influensaliknande symptom, med stark ångest och depressiva känslor. Nu i efterhand kan föräldrarna se att Stefan hade de symtomen. 

– Vi vill att andra föräldrar ska bli uppmärksamma på det här. Om du hade frågat oss för två år sedan om det var kränkande att drogtesta sitt barn om man misstänkte något hade vi sagt ja. I dag säger vi nej, det är det inte, säger Stefans styvpappa Kim Mikkelsen.

– Även skolorna måste ta ett mycket större ansvar och prata om riskerna med Tramadol och andra droger. Det måste finnas ett återkommande och förebyggande arbete kring de här frågorna.

”Man kan lösa alla problem”

För familjen är sorgen fortfarande mycket tung, men de hoppas att de genom att prata om Stefan kan hjälpa andra att hålla sig borta från tramadol. För Stefans del är det för sent. 

– Man kan lösa alla problem, men inte det sista han gjorde. Det finns ingen lösning på det, säger Jasna Mikkelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet