Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Bengtsson jobbar på samma företag som tidningsbudet som misshandlades i Kristianstad i förra veckan. Foto: Privat/TT

Tidningsbud efter misshandeln i Kristianstad: “Vi är väldigt utsatta”

Publicerad

Förra veckan blev en man som delade ut tidningar grovt misshandlad och fick fly naken över taken i Kristianstad. Gärningsmannen var en helt okänd person. Det är inte ovanligt att just tidningsbud utsätts för våld och hot i jobbet.

Peter Bengtsson är kollega med tidningsbudet som misshandlades i Kristianstad i förra veckan. Händelsen har gjort arbetskamraterna oroliga och det har blivit diskussioner om arbetssituationen och säkerheten.

– Han blev påhoppad under själva distributionen. Med tanke på att vi jobbar under de mörkaste timmarna och alltid ensamma så är vi väldigt utsatta, säger han.

Fackförbundet Transport ser en ökning av våld och hot mot tidningsbud.

– När vi pratar med våra skyddombud och medlemmar så ser vi att det blivit en hårdnande ton och att de är mer utsatta i dag, säger Anders Palmqvist, regionalt skyddsombud i Malmö.

Vill ha mer säkerhet

Peter Bengtsson vill att alla arbetsgivare inför ett direktlarm som ska vara kopplat direkt till polisen, SOS och/eller väktare.

– Som det ser ut idag måste jag logga ur min distributionslista, med adresser där jag ska dela ut tidningar, för att komma åt mina kontakter till polis eller larmtelefonen, säger han.

Startat internutredning

Företaget Point Logistik, där mannen som blev misshandlad arbetade, har nu inlett in utredning för att se över sina rutiner.

Johan Lundin som är vd förklarar att de har ett fungerande säkerhetsarbete med bland annat en larmtelefon till nattledningscentral som är bemannad dygnet runt.

– När det gäller händelsen i Kristianstad tittar vi på vad vi skulle kunna ha gjort och vad vi i framtiden kan förändra. Vårt arbete får leda fram till om vi kan ordna säkerheten på något annat sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Mer i ämnet