Fyra får i Ravlunda på Österlen har dödats och sex skadats vid ett vargangrepp på tisdagen, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Foto: Privat

Tio får angripna av varg i Ravlunda på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Tio får i Ravlunda på Österlen har angripits av varg på tisdagen. Det handlar om fyra får som dödats och sex som skadats, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Angreppen kommer från en varg, visar länsstyrelsens besiktning.

Fårens ägare, Ulf Pyk, är också säker på att det rör sig om en varg.

– Vi har haft vargangrepp tidigare, och jag ser att det inte är någon hund som angripit fåren. Angriparen har ätit sig mätt, och det brukar inte hundar göra, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Han är osäker på om de får som skadats kommer att överleva.

– Några är så illa skadade att vi nog kommer att behöva avliva dem, säger Ulf Pyk.

Jämförs med Tyringe

I lördags angreps tre får utanför Tyringe i norra Skåne. DNA-prov har tagits från båda angreppen och kommer att analyseras av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 

– Vi hoppas på tydliga svar på båda proven, så vi kan få klarhet i om det är samma individ som ligger bakom angreppen. Det är inte osannolikt, men det kan också vara två olika individer, säger viltvårdshandläggare Mikael Bengtsson.

Analysen kommer också att kunna berätta om angreppen kommer från den så kallade Tönsentiken, som i september angrep får i gränstrakterna mellan Skåne och Kronoberg vid sju tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer