Hör fårägaren om upptäckten av vargangreppet. Foto: Per Lärka

Vargangrepp bekräftat i norra Skåne: ”Kraftigt bett i nacken”

Uppdaterad
Publicerad

Ett får har dödats och ytterligare ett skadats i vad ägaren misstänker är ett vargangrepp utanför Tyringe i Hässleholms kommun.

Länsstyrelsen bekräftar att det handlar om ett vargangrepp. Flera personer i området har gjort vargobservationer under de senaste dagarna.

Fårens ägare hittades en död tacka i hagen tidigt på lördagsmorgonen, efter att en granne upptäckt att resten av fåren tagit sig ut ur sin hage. Ytterligare en tacka hade skador, men efter undersökning av veterinär är prognosen att det fåret kommer att klara sig. Ett tredje får är fortfarande försvunnet.

Angreppet inträffade i Hässleholms kommun, ett område där flera vargobservationer gjorts den senaste tiden. Senast på fredagskvällen ska en person ha sett en förmodad varg mellan Finja och Tyringe, ungefär en halvmil från platsen där fåren angripits.

Länsstyrelsens vilthandläggare åkte på lördagseftermiddagen till Knutstorp utanför Tyringe för att fastställa om det var en vargattack.

– Vår bedömning är att det är en varg som har dödat tackan. Det var ett kraftigt dödande bett i nacken. Vi hittade också tassavtryck i hagen, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Det får som dödades i angreppet. Foto: Per Lärka

Oklart om det är samma individ

Under september inträffade flera vargangrepp i Skåne. Ett beslut fattades om skyddsjakt på varg i Osbytrakten, men den tidsperiod som beslutet gällde under har löpt ut och någon varg sköts aldrig.

– Ingen varg är skjuten och vi har inte haft några angrepp sedan dess. Den varg som gjorde de angreppen har sedan funnits i Jönköpings och Hallands län efter Skåne. De är väldigt rörliga, men sedan behöver det inte vara samma individ som är tillbaka, det vet vi inget om, säger Mikael Bengtsson.

Vilthandläggarna har tagit prov från bettet i nacken på fåret och det har skickats för DNA-analys.

– Det är inte alltid vi får svar på analysen. I bästa fall kan vi få reda på vilken individ det är, säger Mikael Bengtsson, som uppmanar fårägare att utöka tillsynen av fåren och se över sina stängsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.