Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt vargangrepp norr om Kristianstad – två får dödade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot måndagen inträffade ett nytt vargangrepp i Skåne. Denna gång vid Arkelstorp norr om Kristianstad.

LRF Skåne vill nu utöka området för skyddsjakt på varg till samtliga kommuner i nordöstra Skåne – Osby, Hörby, Kristianstad, Bromölla och Hässleholm.

Två dödade och sju skadade får hittades på platsen och  länsstyrelsen har konstaterat att skadorna är orsakade av varg.

Länsstyrelsen misstänker sedan tidigare att två vargar rör sig i Skåne. En varg fastnade på film i Trulshärad i Hörby kommun i fredags.

Det finns också beslut om skyddsjakt på en varg som angripit får i norra Skåne vid tre tillfällen. Det beslutet gäller till 18 september i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne.

Angreppet i Arkelstorp inträffade ungefär tre mil från området i Osby .

– Vi har skickat iväg ett salivprov från det senaste angreppet och har bett om skyndsam analys från Viltskadecenter. Tills vidare ligger fredagens beslut om tid och område för skyddsjakt fast, säger länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson i ett pressmeddelande.

”Vi gör bedömningen att det med stor sannolikhet är samma varg som befunnit sig inom området och orsakat angreppen i Osby kommun”, skriver LRF Skåne om det senaste angreppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.