– Jag slog på heljuset och såg att det var en varg som kom. Den var 20 meter ifrån mig, säger Ola Mårtensson. Foto: Ola Mårtensson

Se när vargen går runt på en åker i Hörby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under en traktortur i Trulshärad under fredagskvällen upptäckte Ola Mårtensson en varg 20 meter ifrån sig. Han fångade händelsen på film och länsstyrelsen misstänker nu att två vargindivider rör sig i Skåne.

Ola Mårtensson var ute och plöjde på åkern i Trulshärad i Hörby kommun när det plötsligt kom ett stort, mörkt djur mot traktorn.

– Jag slog på heljuset och såg att det var en varg som kom. Den var 20 meter ifrån mig, säger Ola Mårtensson.

Vargen ska ha gått runt på åkern och sedan in mot skogen.

– Det var lite spännande. Jag är jägare så jag kan se skillnad på djur. Jag visste att det var en varg.

Även David Börjesson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, gör bedömningen att det var en varg som Ola Mårtensson såg.

- Jag bedömer att det är en varg som är filmad, vi har fått flera tips från området under en period, säger David Börjesson.

Två vargar i Skåne

Eftersom en varg nyligen har observerats i Osbytrakten misstänker länsstyrelsen att det kan röra sig om två olika vargindivider i Skåne.

– Om observationerna stämmer kring området där vi har skyddsjakt och med filmen, så kan det vara två vargindivider, säger David Börjesson.

Det har dock inte inträffat några angrepp utanför området där det just nu bedrivs skyddsjakt.

– Men vi uppmanar att djurägare har ökat tillsyn och ser över sina stängsel, säger David Börjesson. 

Se videon ovan från när vargen siktades i Trulshärad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.