Jan Hultgren, LRF Skåne. Foto: SVT

LRF förbereder sig för att skjuta vargen

Uppdaterad
Publicerad

Tre vargangrepp på tre dagar. LRF Skåne har ansökt om skyddjakt och planerar redan för en eventuell jakt. Men det lär dröja innan länsstyrelsen fattar beslut i frågan.

Drabbade djurägare tycker förstås att det är väldigt jobbigt att se vargangreppen.

– Det är en traumatiskt händelse att de ett djur söndertrasat, säger Jan Hultgren, LRF SKåne.

”Problematisk individ”

Enligt länsstyrelsen kan det bli aktuellt med skyddsjakt på varg om det rör sig om samma varg som då har blivit van vid att angripa får och troligtvis då kommer att fortsätta göra det och orsaka stora kostnader och lidande.

– Den här vargen är en problematisk individ som har gjort tre angrepp på tre dagar här, säger Tom Espgård, viltexpert på länsstyrelsen.

LRF Skåne vill ha skyddsjakt snarast möjligt.

Långa handläggningstider

– Vi har tillfrågat en jaktledare och får han klartecken så sätter han ihop ett jaktlag. Men det tar ändå ett par dagar innan man kan komma igång. Och vill man ha skyddsjakt och plocka bort vargen så bör det ske så snart som möjligt, säger Jan Hultgren, LRF SKåne.

Länsstyrelsen har också långa handläggningstider och viltexperten medger att det är ett problem om man vill ha bort vargen.

– Jo, men så är det. Ju längre tid det tar desto större är ju risken att det blir ytterligare angrepp, säger Tom Espgård, viltexpert på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.