Beslutet om skyddsjakt gäller i delar av Hässleholm, Osby, Bromölla, Kristianstad och Östra Göinge kommuner. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Länsstyrelsen

Besked: Utökad skyddsjakt på varg i norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Området för skyddsjakt på vargen som rör sig i norra Skåne utökas, meddelar Länsstyrelsen Skåne.

Beslutet om skyddsjakt har tidigare gällt ett begränsat område i närheten av Osby. Detta efter att tre angrepp inträffade där på tre dagar.

Under natten mot måndagen inträffade ett angrepp i Arkelstorp och nu senast, i tisdags, i Näsum. Alltså fem angrepp på kort tid i norra Skåne.

– Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp. Därför fattar vi i dag beslutet att utöka skyddsjaktområdet. Vår bedömning är att det är en och samma individ som utfört alla fem angreppen i Skåne, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Området har utökats söderut och österut mot Blekingegränsen.

LRF Skåne som krävt att det tidigare beslutet om skyddsjakt skulle utökas, beskriver beskedet som ”positivt men inte tillräckligt.”

– Jakttiden är för kort och måste utökas till den siste september med möjlighet till förlängning, säger Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet