Tittaren Björn Johansson skickade denna bild av nedskräpningen på Kristianstad C. Foto: Björn JohanssonVisa alla (8)
Visa alla (8)

Se tittarnas egna bilder på skräp

Uppdaterad
Publicerad
Inslaget om nedskräpning kring Möllevångstorget i Malmö väckte diskussion bland SVT Nyheter Skånes tittare. Här berättar tittarna själva om skräpet i sin närmiljö.

Nedskräpning inte är unikt för Möllevångstorget eller Malmö. Längs motorvägar, i Eslöv, Kristianstad och Helsingborg rapporterar tittare om nedskräpning.

Diskussionen lyfter bland annat frågor om huruvida det var bättre förr, bristen på soptunnor och bristen på allmänt folkvett.

En Staffanstorpsbo vill att kommunen ser över sina offentliga papperskogar och skriver: ”Grannskapet har bett kommunen att sätta lock på sopkorgarna men de ”ingår inte i kommunens standarkorg”, enligt ansvarig på kommunen.”

Tittarbilder på nedskräpning Foto: Anders Hull/Karl Wettin/Ronnie Ohlsson

”Turligt nog är det inte lika skitigt som det var på 1970-talet och tidigare. På den tiden var man tvungna att ha stora kampanjer som ”Håll Sverige rent” med mera,” skriver Mats på SVT Nyheters Facebook.

Många tittare menar att plastpåsar och andra plastartiklar är några av de största bovarna. Så sent som förra veckan beslutade EU att förbjuda engångsartiklar av plast.

Så här skriver en av våra tittare: ”Jag tycker ni kan ställa frågan varför alla andra torghandelsplatser i södra Europa eller för den del i Mellanöstern och hela Sydamerika klarar sig utan plastpåsar?”

Nedskräpning på återvinningsstationer tycks vara ett vanligt förekommande fenomen, som här på Bellevuegården i Malmö. Foto: Jan-Inge Engkvist

En del tittare föreslår lösningen att skapa fler jobb med skräpplockning och på så vis komma åt både nedskräpning och arbetslöshet. Andra plockar upp skräp under hundpromenader.

”Jag plockar alltid skräp när jag är ute och går med hunden. Står inte ut att se det”, skriver Ted.

Plastpåsar är några av de vanligaste föremålen som skräpar i Skåne. Foto: Ronnie Ohlsson

En annan upprörd tittare vill uppmärksamma nedskräpningen men även klottret i staden: ”Det är så väldigt nerskräpat vart man än kommer. Till detta kommer den Ïnedskräpning”, som inte handlar om plastpåsar o. dyl., nämligen allt klotter som också förfular staden. Kanske vore det lämpligt att belysa även detta!? Kommunen har lagt ut saneringen av detta till ett saneringsbolag, men hur sköts det?”

Även boende på Västergatan i Malmö slår larm om den dagliga nedskräpningen: ”Restauranger som säljer take away (...) bör få ta ansvar om att ta hand om sina kunders skräp, vi är trötta på att varje morgon rensa vår trapp fr div kvarlämnade attiraljer. Verkar som att dagens medborgare inte anser sig behöva ta hand om sitt eget skräp längre. Man bara lämnar det o går därifrån. Finns inget ansvar eller stolthet att hålla staden ren längre.”

På Kastanjegården i Malmö har någon lämnat en hög med bråte vind för våg på grönområdet. Foto: Hans-Bertil Johansson

Hans-Bertil Johansson i Malmö har hittat skräp som dumpats på grönområdet vid Kastanjegården i Malmö. Han skriver att han felanmält skräpet två gånger till Malmö stad men att det övergivna och trasiga virket ligger fortfarande kvar.

Malmö stad återkopplade till SVT Nyheter Skåne på torsdagen och lovade att skräpet vid Kastanjegården skulle plockas bort under dagen.

Skräpigt även i Västra hamnen i Malmö. Foto: Anders Hull

Här är en annan bild från Västra hamnen onsdagen den 3 april som Malmöbon Anders Hull har skickat in.

Han skriver så här: ”Har bott på flera olika orter i landet med har aldrig upplevt nedskräpning och klotter i sådan omfattning som i Malmö. Malmö Stad och främst Gatu-Fastighetskontoret borde frigöra större resurser i sin egen organisation och dessutom lyfta detta miljöproblem i rejäla kampanjer som får Malmös befolkning och besökare att vakna till! Tror stenhårt på att engagera skolorna,föreningslivet och företag på att tex ”Hålla Malmö Renast i Sverige!””

Urdrucken mjölkkartong och mängder av fimpar i Trelleborg. Foto: János Kató
Här har någon slängt en madrass på en trottoar i Trelleborg. Foto: János Kató

Från Västergatan och Östergatan i Trelleborg har János Kató, skickat in bilder på slängda saker som han hittat på onsdagen i hans stad. János Kató har också skrivit en dikt om skräpet: ”Vågor kastar upp/det havet kan sluka/men inte smälta”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet