Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partisekreterare uppmanar Tesla till att anpassa sig till den svenska modellen. Se inslaget för att höra mer. Foto: Linda Ekström

Tobias Baudin (S) stöttar Teslastrejken i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare bjöd strejkvakterna från IF Metall på lunch utanför Teslas verkstad i Malmö. Hans uppmaning till Tesla:

– Kommer man till Sverige måste man anpassa sig, säger Tobias Baudin (S).

Enligt Tobias Baudin är det den svenska modellen som står på spel under strejken, och betonar betydelsen av att fackförbunden bestämmer vilka villkor som gäller för anställda tillsammans med företagen.

– Svenska kollektivavtal ska gälla i hela vårt land, det gäller alla, även Tesla, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

”Kämpa för den svenska modellen”

IF Metall anklagar Tesla för att använda sig av strejkbrytare, vilket betyder att strejkande anställda ersätts med andra personer för att hålla igång verksamheten.

– Det är väldigt unikt och inte något jag gillar men IF Metall tänker kämpa för den svenska modellen nu, säger Tobias Baudin (S).

Enligt fackföreningsrörelsen har strejkbryteri i princip inte förekommit i Sverige efter Saltsjöbadsavtalet från 1938 som slog fast normen att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal utan regeringens inblandning och la grunden för det som kallas den svenska modellen.

– Det är helt vansinnigt att man kan använda strejkbrytare, säger Mikael Andersson, strejkvakt och ombudsman, IF Metall.

Inget svar från Tesla

SVT Nyheter Skåne har försökt att nå Tesla men inte fått svar. Tidigare har Tesla kommenterat strejken till TT.

”Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, skriver företrädare för Tesla Sverige i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.