Foto: Jessica Gow/TT

ST varslar om blockad mot Tesla – Postnord ska inte dela ut post till bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet ST varslar om  blockad av utdelning av post från Postnord till Tesla. Det som en sympatiåtgärd för IF Metall för att få Tesla att teckna kollektivavtal för sina anställda, skriver ST i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att ST-medlemmar på Postnord från den 21 november inte kommer att dela ut post och paket till bilföretaget Tesla – men i övrigt utföra arbete som vanligt. 

 – I likhet med IF Metall och hela den svenska fackföreningsrörelsen anser vi att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. När vi fick en begäran från IF Metall om att vidta sympatiåtgärder var det därför ett självklart beslut för oss att visa vår solidaritet med IF Metall och den svenska modellen, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST i pressmeddelandet.

Teslastrejken

År av förhandlingar

I veckan har även fackförbundet Seko lagt ett liknande varsel om sympatiåtgärder som också gäller Postnord och leveranser av post och paket till Tesla.

Den pågående strejken har föregåtts av flera års förhandlingar om ett kollektivavtal. Teslas tiotal serviceanläggningar i Sverige är nu uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om blockaden mot Tesla i Södertälje hamn i klippet. Foto: Nada Razooq/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet