Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Tobias Billström (M) och Morgan Johansson (S): Därför äger skåningar invandringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Billström (M) och Morgan Johansson (S) är inte bara skåningar – precis som flera andra skånska politiker har de båda hanterat invandringsfrågan i sina respektive partier. Men varför är det ofta skåningar som får hantera det här området?

Svaret handlar om geografi – det är i alla fall något som de annars så ofta oense migrationsprofilerna eniga om.

Heléne Fritzon (S), Morgan Johansson (S) och Tobias Billström (M). Det är tre ministrar som har hanterat invandringsfrågan. Lägg till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, Centerpartiets dito Jonny Cato samt Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm – något som talar sitt tydliga språk.

– Migrationspolitiken har nästan helt dominerats av skåningar de senaste åren, säger Maggie Strömberg, politikreporter på SvD, i Politikbyrån.

Politikbyrån

Integration viktigt för skåningar

Tobias Billström tror att en förklaring är geografin:

– Skåne ligger nära kontinenten och många frågor har uppstått här och sedan färdats upp genom landet. För mig som kommer från Malmö blev det också väldigt tydligt att frågan om migration och integration är väldigt viktig för medborgarna i Skåne, säger han och tillägger:

– Därför är det också naturligt att många människor som har bakgrund därifrån tar till sig den här frågan och engagerar sig.

Morgan Johansson håller med:

– Man har ju sett en del av effekterna väldigt tidigt. Inte minst när det gäller segregeringen, som vi ju såg i några av de stora kommunerna i Skåne, i Malmö, Lund, Helsingborg och Landskrona väldigt tidigt, säger S-ministern i Politikbyrån.

Skåne extremernas land

Morgan Johansson, som bor i Lund, menar att det är svårt att svara på om det är en slump att så många skånska politiker hanterar invandringsfrågan.

– Samtidigt såg jag ju hur påtagligt flyktingkrisen 2015/2016 påverkade Skåne specifikt. Det kom 10 000 till svenska gränsen i veckan och de här flyktingarna kom ju via Trelleborg, Malmö och Helsingborg. Då var det en fördel att själv bo i Skåne och se hur dramatiskt det var.

Skåne beskrivs som extremernas land politiskt, där vänstern är mer vänster och högern mer höger. Det är en bild som Johansson känner igen sig i.

– Skåne är också ett landskap som rent politiskt har varit rätt polariserat mellan Socialdemokratin och vänsterkrafterna, men vi har också haft högerextrema strömningar i Skåne under väldigt lång tid.

Se hela avsnittet av Politikbyrån på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet