– Jag är övertygad om att det skakiga omvärldsläget under den gånga mandatperioden har inneburit att våra profilfrågor hamnat lite i skymundan, säger Jomshof till SVT. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverigedemokraterna tappar stöd i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraterna rasar i delar av Skåne enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning. Det betyder att södra Sverige inte längre är partiets starkaste fäste.

– Våra profilfrågor har hamnat i skymundan, förklarar partisekreterare Richard Jomshof raset för Politikbyrån.

Sverigedemokraterna har motvind i södern. Sedan november 2019 har partiet tappat från 30,2 procent till 19,6 procent i den region som SCB kallar Södra Sverige, det vill säga Skåne och Blekinge. Tittar man på området som kallas Stormalmö, Malmö, Lund och ett tiotal kranskommuner, är raset ännu mer dramatiskt under perioden, från 20,3 procents stöd till dagens 12,2.

Det som traditionellt har varit Sverigedemokraternas grogrund, Jimmie Åkessons hembygd, är enligt mätningen nu inte partiets starkaste fäste. Detta var Expressen först att rapportera om.

Politikbyrån

SD:s partisekreterare, skåningen Richard Jomshof, tycker att det finns flera tydliga förklaringar till tappet.

– Jag är övertygad om att det skakiga omvärldsläget under den gånga mandatperioden har inneburit att våra profilfrågor hamnat lite i skymundan. Vi har även de senaste åren sett hur de övriga partierna anammat och tagit efter vår politik och våra problembeskrivningar i allt högre utsträckning, vilket sannolikt bidragit till att locka tillbaka många väljare som kanske funderade på att rösta på vårt parti i det kommande valet.

Statsvetaren: Dra inte för stora slutsatser

Skåne har traditionellt legat i framkant politiskt och föregått trender som sedan skett på riksplanet. Men statsvetaren Anders Sannerstedt tycker att man inte ska dra för stora slutsatser av mätningen på regionnivå.

– Jag reagerar på att stödet för SD är lägre i Skåne och Blekinge än i andra delar av Sverige, det finns inget som tyder på att de skulle tappa stöd just där. Skåne och Blekinge har alltid varit SD:s starkaste fäste och jag tror att det blir så även i höst, säger han till Politikbyrån.

Se hela avsnittet av Politikbyrån på SVT Play

SCB:s Partisympatiundersökning

SCB genomför partisympatiundersökningen (PSU) två gånger varje år, i maj och november. PSU för maj 2022 genomfördes under perioden 28 april–25 maj.

Totalt ingick 9 228 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval. Svaren samlades in genom telefonintervjuer (både mobila och fasta telefoner) och via webbenkät. Totalt svarade 4 274 personer, vilket motsvarar 46,3 procent.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet