Kvinnan tog ut pengar hon fått swishade till sig. Nu döms hon för penningtvätt Foto: SVT/TT

Tog ut från bankomat – döms för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig kvinna i Lund döms till 45 timmar ungdomstjänst och skadestånd efter att ha hjälpt till att blanda bort korten när det gäller pengar som kommit från åldringsbedrägerier. Kvinnan fick pengar swishade till sig och tog sedan ut dem i bankomat. Det räcker för att hon ska dömas för penningtvätt.

Bedrägerierna skedde i oktober 2018 när kvinnan bara var 17 år. Två män som hon lärt känna flyktigt på sociala medier bad henne att plocka ut kontanter från bankomat efter att ha fått dem swishade till sig. Förklaringen hon fick var att den ene mannen nått sin maxgräns för hur mycket pengar han fick ta ut på sitt eget kort.

Den ena gången plockade kvinnan ut 9 900 kronor och den andra 16 000 kronor. Av dem fick hon behålla 1 000 kronor som tack för hjälpen. Pengarna kom från bedrägerier mot två äldre person som blivit av med stora summor när bedragare fick tillgång till deras bankkonton.

Borde förstått

I tingsrätten sa kvinnan att hon vid det första tillfället inte tyckte det hela var så konstigt, men att det den andra gången ”kändes sådär” när hon tog ut pengarna. Hon förnekade brott och sa att hon inte förstått att pengarna kom från brottslighet.

Men tingsrätten skriver i sin dom att även om hon inte förstod fullt ut, så borde hon av omständigheterna ha insett att fanns en påtaglig risk att pengarna kom från brott. Därför ska hon dömas för penningtvätt.

Ska betala skadestånd

Tingsrätten dömer henne till 45 timmar ungdomstjänst. Hon ska dessutom betala ett skadestånd på sammanlagt nästan 26 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.