På Österlens folkhögskola kommer närmare 100 personer bo kvar under natten. Foto: Privat

Tomelilla insnöat – kommunen ordnar övernattning

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret i sydöstra Skåne under tisdagen har gjort det svårt för många att ta sig hem. Det gäller även kommunens egna anställda. Tomelilla kommun ordnade på kvällen övernattning åt alla de personer som inte kunde ta sig hem.

– Vi är ett tiotal som var på väg hem från jobbet men fick köra tillbaka. Vi har folk både från Ystad, Sjöbo, Dalby och Hässleholm. Troligen får de stanna över natten, säger Torgny Larsson (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande i Tomelilla.

Polis och räddningstjänst hänvisade vid 17-18-tiden resenärer och folk som inte kunde komma hem från jobbet till kommunhuset.

Redan ett femtiotal personer hade vid 18:30 tiden anlänt. Kommunhuset i Tomelilla har tre våningar samt en källarvåning.

– Vi kan ta emot många hundra i värsta fall, säger Torgny Larsson.

Med anledning av snöovädret tar kommunhuset i Tomelilla emot för övernattning Foto: Privat

Även Österlens folkhögskola har sovplatser. De har ett internat med ett antal sängar som de har öppnat upp. Nästan 100 personer är på plats för att stanna under natten. De första kom redan vid 17-tiden.

– Vi plockar fram täcken, kuddar och har inrett med klassrummen med sängar så att folk kan bo någonstans, berättar Julia Helander som är lärare på Österlens folkhögskola.

– Det kommer fler hela tiden. Vi bjuder på te, pepparkakor och mackar så stämningen är okej, säger hon.

Skolskjutsarna hämtade tidigare

På grund av snöovädret i Skåne fick också skolskjutsarna skicka hem eleverna tidigare från skolan.

– Ja, vi tidigarelade alla skolskjutsar idag. Vi vågade inte chansa. Jag tror att alla bussar ska ha kommit fram nu, säger Eva Johansson, handläggare av skolskjutsar på Tomelilla kommun.

– Jag kan inte se gatan utanför och ser faktiskt inte ens fönsterblecket just nu, säger Eva Johansson.

Svårt att ta sig hem

Om snöovädret består, överväger kommunen att ställa in skolorna imorgon onsdag. Men ett sådant beslut fattas först vid 6-tiden på onsdagsmorgonen.

– Det finns stor risk för att bussarna blir inställda även imorgon. Det kan även innebära att skolorna får stängas, men det är inte alls säkert, säger Ulrika Ahlin, biträdande skolchef i Tomelilla kommun.

Mycket svårt väder på Söderslätt under tisdagen. Foto: SVT/Lillemor Birgersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.