Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Motorklubben och orienteringsföreningen kan få del av Tomelillas överskott, enligt kommunalrådet Per-Martin Svensson (M). Foto: SVT/TT

Tomelilla vill ge pengar till föreningslivet

Publicerad

Tomelilla är en av de skånska kommuner som gjorde ett oväntat stort överskott 2020. Där flaggar kommunstyrelsens ordförande Per-Martin Svensson (M) för att delar av överskottet ska användas för att öka samverkan mellan kommunen och lokala föreningar.

Under 2020 gjorde Tomelilla kommun, enligt det preliminära bokslutet, ett överskott på totalt cirka 50 miljoner kronor, drygt 40 miljoner mer än 2019. Ökade statsbidrag och inställda verksamheter under pandemiåret 2020 har varit bidragande orsaker till det stora överskottet.

– Vi hade ju panik egentligen och satt här och hade diskussioner om att företagen skulle gå omkull och socialbidragen skulle öka, säger Per-Martin Svensson (M).

Enligt honom stod de ökade statsbidragen för ungefär hälften av kommunens överskott.

– Vi såg inte det här komma men nu gäller det att hitta sätt att ta tillvara på situationen. Vi kan inte använda alla pengar vi har och vi kan spara en del i reserver men nu gäller det att hitta ett sätt att möta de som vill bo och verka här.

Stötta föreningar

Ett sätt som kommunen vill göra detta är genom att stötta lokala föreningar.

– Under fjolåret kom många föreningar till oss och begärde hjälp för de visste inte om de skulle få pengar från staten eller var de skulle komma från. Nu sitter vi och klurar på hur vi ska stötta föreningarna så att vi kan växa tillsammans.

Exakt hur kommunen ska ersätta och stötta föreningarna är i dagsläget oklart, men enligt Per-Martin Svensson är ett förslag på gång.

Motorklubb och orienterare

Per-Martin Svensson lyfter så väl orienteringsföreningen som scouterna som exempel på föreningar där kommunen med hjälp av det stora överskottet kan öka samverkan med.

– I och med att folk vistas mer i naturen än någonsin under pandemin är det ju bra om man kan hitta där och veta hur man beter sig.

Ett annat exempel är motorklubben som redan i dagsläget har aktiviteter där man samarbetar med kommunens verksamheter.

– Barn som aldrig satt sig bakom en ratt, de körde som tokingar. Det är ett bra första steg för att närma sig körkortet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer