SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog ser flera orsaker till de goda resultaten. Foto: TT/Pressbild

Stora överskott för skånska kommuner i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin till trots visar nästan samtliga skånska kommuner på stora överskott i de preliminära boksluten för 2020. Extra tillskott av statliga bidrag och stopp i kommunala verksamheter gjorde pandemiåret till en ekonomisk kassako.

Sveriges kommuner och regioners (SKR) chefsekonom Annika Wallenskog säger att de skånska kommunerna generellt brukar göra goda resultat men att 2020 trots allt var något utöver det vanliga.

När pandemin slog till gick staten in med extra bidrag till kommuner och regioner för att täcka för merkostnader och förluster i skatteintäkter. Dessa bidrag har i många fall varit betydligt högre än de förlorade skatteintäkterna.

– För samtliga kommuner och regioner i Sverige har skatteintäkterna minskat med åtta miljarder men staten har skjutit in 21 miljarder extra tillskott, varav 13 gått till kommunerna, säger Annika Wallenskog.

2020 är det år då de skånska kommunerna gjort störst gemensamt överskott sedan 1998, det första året som finns tillgängligt i SCB:s databas. Foto: SVT Design

Ersättning och slopade avgifter hjälper

Kommunerna har även kunnat söka bidrag för de extrakostnader som tillkommit i samband med pandemin, exempelvis för inköp av skyddsutrustning och ökad belastning i äldrevården.

Utöver detta har det faktum att staten stått för kostnaden vid sjukskrivningar fram till sista juli 2020 och merkostnaderna ersatta efter det bidragit till många kommuners starka resultat.

– Kommunerna har haft höga sjukskrivningskostnader i och med att anställda stannat hemma vid minsta risk för spridning, säger Annika Wallenskog.

Tre kommuner gör underskott

Även det faktum att kommuner fått sätta vissa verksamheter på paus har bidragit till de positiva resultaten.

Enbart Hörby, Kävlinge och Svedala visar ett underskott för 2020 och de har gjort större investeringar som förklarar detta faktum.

– De har köpt pensionsförsäkringar vilket inte kan ses som ett vanligt underskott, säger Annika Wallenskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet