”Han bodde aldrig i bostaden”, säger Marie Svensson, i bostadsrättsföreningen. Foto: Per Lärka

Toppmäklarens spekulationsköp: ”Han gjorde en gynnsam affär”

Publicerad

Toppmäklaren på Bjurfors köpte en lägenhet av ett dödsbo för en rekordlåg summa och sålde sedan den nyrenoverade bostaden rekordhögt. Enligt bostadsrättsföreningen bodde mäklaren aldrig i bostaden. Bostadsaffären kan bryta mot fastighetsmäklarlagen.

Enligt fastighetsmäklarlagen får en mäklare inte utföra handel med bostäder. De får inte köpa en bostad, renovera den och sälja den vidare utan att haft avsikt att bo där.

– Det beror på att en fastighetsmäklare enbart ska agera i rollen som mäklare på bostadsmarknaden och inte dyka upp som en säljare eller köpare i spekulationsaffärer, säger Ola Jingryd, programansvarig för Fastighetsförmedlingsprogrammet vid Malmö univsersitet.

Toppmäklaren i Malmö

2015 köpte toppmäklaren på Bjurfors en lägenhet i Friluftsstaden i Malmö. Och priset han betalade var drygt 2 600 000 kronor.

Köptes av ett dödsbo

– Han köpte den av ett dödsbo och på den tiden var det priset det lägsta på tio år, säger Marie Svensson, i bostadsrättsföreningen.

Och föreningen hävdar att detta var ett spekulationsköp.

– Han började renovera den och han bodde aldrig där, säger Marie Svensson.

Hur vet ni det?

– Det vet vi väldigt bestämt eftersom vi höll bostaden under noggrann uppsikt efter misstanken om att det var ett spekulationsköp.

Föreningen höll en tät kontakt med mäklaren kring situationen om att han aldrig flyttade in.

– Han menade att han skulle ha bostaden som en övergångslägenhet när han renoverade sin egen villa. Men då är det ju väldigt märkligt att han även började renovera bostaden i vår förening.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat mäklaren för en intervju – men han avböjer och istället svarar hans chef på våra frågor.

Vad är då detta för sorts köp?

– Det har jag svårt att kommentera. Men vi får lämna över denna bit till Fastighetsmäklarinspektionen och så får de ta ställning till om det har utförts någon handel med bostäder här, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.

Hyrde ut – utan tillstånd

Under en kort period hyrde mäklaren ut bostaden i Friluftsstaden utan föreningens godkännande. Då kom ärendet till hyresnämnden som tog beslutet att inte låta mäklaren hyra ut sin bostad eftersom han aldrig bott där eller hade för avsikt att bosätta sig där.

Kort därefter försökte mäklaren istället sälja bostaden och en spekulant hörde av sig med frågor till föreningen. Det visade sig att spekulanten var en kund till mäklaren, som han skulle sälja en bostad åt. Kunden har berättat att mäklaren föreslog att hon skulle köpa hans bostadsrätt i Friluftsstaden efter att hon sagt till honom att hon ännu inte köpt en ny bostad.

– En mäklare får inte lov att blanda ihop sin privatekonomi med sitt arbete, säger Ola Jingryd.

Mattias Larsson menar att även denna del ska utredas.

– Det är ju handling som vederbörande gjort och vi kommer även att lämna över denna del till Fastighetmäklarinspektionen för tillsyn.

Såldes rekordhögt

Ett år efter att mäklaren köpt bostaden sålde han den till slut för 3 800 000 miljoner kronor. Och enligt Marie Svensson och föreningen var det ett rekordhögt pris på den tiden.

– Han gjorde en bra affär, kan man lugnt säga.

Mäklaren har köpt och sålt totalt fyra bostadsrätter under de senaste tio åren – och han har hela tiden varit folkbokförd i en och samma bostad.

Enligt Mattias Larsson har mäklaren, efter vår granskning, tagits ur tjänst tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet