Tina Xhemajli lämnar Moderaterna i Staffanstorp. Men kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) känner inte igen bilden av hans parti som missgynnande mot kvinnor. Foto: Privat/SVT

Toppolitiker i Staffanstorp hoppar av och blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

En av de moderata toppolitikerna i Staffanstorp väljer att lämna partiet med omedelbar verkan. Hon anser att det finns en ”medeltida kvinnosyn” inom Staffanstorpsmoderaterna.

– Partiet är väldigt toppstyrt och kvinnor har inte samma rättigheter som män inom Moderaterna i Staffanstorp, säger Tina Xhemajli, ledamot i kommunstyrelsen och förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Hon har varit medlem i partiet sedan 2006 och tillhör toppskiktet inom Moderaterna i Staffanstorp. Jämställdhetsfrågor ligger henne varmt om hjärtat men hon upplever att hon har svårt att få gehör för dessa frågor bland sina partikamrater.

– Det finns en kultur inom partiet som innebär att kvinnor missgynnas. Småbarnsmammor får ofta höra hur olämpligt det är att vara politiskt aktiv i kommunen, säger Tina Xhemajli.

Hon anser att män som blir pappor behandlas på ett helt annat sätt än kvinnor som blir gravida och får barn.

– Männen får höra att det är en tillgång att ha barn. De belönas med högre arvoden än de kvinnor som tidigare har haft samma positioner inom partiet. Det är vad jag har fått berättat för mig, säger Tina Xhemajli.

Hög frånvaro efter barnafödande

När Tina Xhemajli blev mamma för ett och ett halvt år sedan fick hon ett skriftligt godkännande från kommunfullmäktiges ordförande att hon kunde vara frånvarande från vissa möten för att kunna ta hand om sin dotter. Men under föräldrarledigheten uppmanades hon av partiet att avsäga sig de två tyngsta uppdragen inom politiken eftersom hennes höga frånvaro inte var accepabel.

Vilken betydelse hade denna händelse för att du lämnar Moderaterna?

– Det är en av flera händelser som gör att jag lämnar partiet men framför allt är det kulturen inom partiet som jag vill lyfta.

Du skriver i ett pressmeddelande att ”Kvinnor utsätts för nedsättande kommentarer om deras kroppar och av ofredanden bland flertalet Staffanstorpsmoderater”. Vad ligger bakom det påståendet?

– Det finns ett antal exempel som jag har bevittnat och som gör att jag reagerar. Jag vill inte namnge någon utan känner att det är upp till kvinnorna att träda fram.

”Härskartekniker används mot kvinnor”

Du skriver också att ”Staffanstorpsmoderater använder härskartekniker mot kvinnliga topptjänstemän samt mot kvinnliga toppolitiker för att tvinga dem att lämna sina tjänster/poster, bara av den enkla anledningen att de är kvinnor.” Vilka moderater i Staffanstorp är de som gör detta?

– Det vill jag inte gå in på, säger Tina Xhemajli.

Kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M) säger att han inte förstår kritiken.

– Jag känner inte igen bilden som hon ger. Inom vårt parti ser vi som det som en självklarhet att ge samma möjlighet till kvinnor som till män.

Vad har ni för policy när det gäller arvoden till politiker i nämnder och styrelser i Staffanstorp?

– Det är inte könet som avgör vilket arvode man får så det stämmer inte som Tina säger att vi fördelar arvoden orättvist, säger Christian Sonesson.

Hur ser du på kritiken att partiet är toppstyrt och att det finns en härskarteknik som råder inom Moderaterna i Staffanstorp?

– Det är svårt att bemöta svepande formuleraringar. Jag kan inte se att vi har några problem inom partiet.

Tittar på andra partier

Tina Xhemajli fortsätter mandatperioden ut som politisk vilde i Staffanstorp. Hon behåller sina förtroendeuppdrag som ledamot i kommunstyrelsen och förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

– Jag tar ansvar för det förtroende jag har fått av väljarna. Jag kan det jobbet och gör det väl. När jag har skrivit insändare har jag fått mycket positiv feedback från allmänheten men från partikamrater här i Staffanstorp får jag höra att jag inte ska höras och synas så mycket.

– Om man gör någonting bra så vill männen ta åt sig äran.

Du har sagt att du vill komma in i riksdagen. Vill du fortfarande det?

– Ja, så småningom, när min dotter är äldre vore det roligt. Jag tittar på andra politiska partier som kan vara aktuella för mig, säger Tina Xhemajli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.