Topsning i jakten på cyklande våldtäktsman

Publicerad

Polisen i Malmö har dna-topsat ett 30-tal personer med förhoppningen att hitta gärningsmannen för två misstänkta brutala våldtäkter tidigare i år. Nu kallas ytterligare ett 30-tal män för topsning.

Båda våldtäkterna föregicks av att gärningsmannen förföljde sina offer med cykel. Överfallen anmäldes den 22 maj och den 2 juni och dna-spår har visat att samma gärningsman låg bakom.

Tidigare har tre olika misstänkta män varit anhållna, men samtliga har släppts eftersom deras dna inte stämmer med dna-spåren från brotten.

Polisen har låtit publicera en fantombild på gärningsmannen och fått in mer än 200 tips.

– Det är viktigt att säga att de här personerna inte är misstänkta för något brott, men de har på olika sätt figurerat i utredningen, och egentligen vill vi avföra dem från den, säger åklagare Ola Lavie.

Hur vanlig är den här metoden?

– Den är inte jättevanlig, men det är inte helt ovanligt heller. Det här gör att vi kan frigöra resurser på andra personer när vi ser att de här inte längre är misstänka, säger åklagare Ola Lavie.

Se mer i klippet ovan.

Polisen söker uppgifter om överfallsvåldtäkterna på Amiralsgatan och Ribersborgsstranden. Foto: TT/Johan Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer