Yrsa Carlson och Rolf Lantz hämtar vatten i en källa i Skillinge. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Tidig vattenbrist i Simrishamn – hoppas på hjälp från grannkommuner

Uppdaterad
Publicerad

På grund av låga vattennivåer införde Simrishamn bevattningsförbud redan den 14 juni.

– Det är lite tidigare än vanligt, säger Carl-Göran Svensson (C), ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn.

Österlen är en magnet som drar till sig turister och sommarboende under några månader. Torra somrar sinar vattnet och redan i början av juni såg kommunen och Österlen VA vartåt det barkade.

– Det har varit lite regn under några månader och det påverkar grundvattnet, säger  Carl-Göran Svensson (C). 

Han ser att en lösning är i sikte och det är att få hjälp från grannkommunerna.

Tryck i ledningarna

– Vi har skrivit avtal med Tomelilla och det vattnet kommer till de norra delarna av Simrishamn nästa år.

Året därpå ska de södra delarna av kommunen få vatten från Ystad.

– Då kommer vi att kunna upprätthålla trycket i ledningarna så att alla får vatten hela tiden. Det ser vi verkligen fram emot, säger Carl-Göran Svensson.

Vana vid vattenbrist

I Skillinge, strax söder om Simrishamn, bor Yrsa Carlson och Rolf Lantz, i sitt sommarhus, som de haft sedan 80-talet. De har blivit vana vid att de ska spara på vattnet.

– Det vet vi kommer varje år. Så har det varit i minst tio år, säger Yrsa Carlson.

Hennes sambo tycker att kommunen borde lösa vattenproblemet och lära sig av hur det brukar se ut på Österlen på somrarna.

– Vi står inför en semesterperiod och massor av sommargäster kommer hit och lever sitt stadsliv. Det är är inget nytt problem, men bevattningsförbudet kommer ovanligt tidigt i år, konstaterar Rolf Lantz.

Detta innebär bevattningsförbudet

Ett bevattningsförbud innebär att det kommunala dricksvattnet endast ska användas till mat, dryck och personlig hygien. Ett bevattningsförbud införs om det är låga vattennivåer eller om ledningssystemet inte klarar att leverera den mängd vatten som går åt. Att dricksvattnet bara får användas till mat, dryck och personlig hygien innebär att du inte får fylla poolen, vattna i trädgården, tvätta fasad, altan, bil, husvagn eller liknande vattenkrävande arbete.

Källa: Simrishamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.