Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya angrepp på träd i Malmö Foto: SVT/Bernard Mikulic

Trädmarodören slog till igen

Uppdaterad
Publicerad

Trädmarodören i Malmö har slagit till på flera olika platser i helgen. I helgen upptäcktes bland annat skador på körsbärs- och kastanjeträd vid Vattentornet i Rosengård. Precis som de tidigare gångerna har barken på träden skurits av.

Den här gången rör det sig om först om åtta träd som vandaliserats vid Rosengård. Någon har med kniv eller yxa huggit av barken och på det sättet så öppnas stammen för angrepp från sjukdomar och svamp. Alla angreppen ser likadana ut vad gäller storlek och utförande.

Under söndagen inkom tre nya anmälningar om vandaliserade träd, på olika ställen runt om i Malmö. Tio träd längst Norra Vallgatan, fyra på Per Albin Hanssons väg och två på Poppelstigen.

Startade i november

Angreppen startade i november och hittills har skadade träd hittats bland annat på Gamla kyrkogården, i Pildammsparken, i Slottsparken och Kungsparken. Parkförvaltningen har plåstrat om träden med stora plastskynken för att hjälpa till med läkningen. Men angreppen oroar och polisen har tagit hjälp av den grupp som tar fram gärningsmannaprofiler för att få hjälp att få tag på den skyldige.

Skador för mångmiljonbelopp

Skadorna på de åtta träden på Rosengård varderas till 240 000 kronor. Totalt har över 150 träd vandaliserats och kostnaden rör sig om mångmiljonbelopp.

Det nya angreppet har skett någon gång under den gångna veckan och polisanmäldes under lördagen. Polisen vädjar till allmänheten att hålla ögonen öppna och höra av sig om man ser något misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer