Polisens gränskontroller stoppade biltrafiken helt på Öresundsbron. Foto: Privat

Jens fastnade i trafikkaoset på Öresundsbron – stod still i två timmar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges beslut att stänga gränsen mot Danmark har lett till långa köer på Öresundsbron. Jens Martinus Vest-Vestergaard, som bor i Bunkeflostrand men jobbar i Danmark, berättar att han blev stående i kö i nästan två timmar.

– Imorgon stannar jag hemma, säger han.

Jens Martinus Vest-Vestergaard var nästan hemma på den svenska sidan då trafiken stoppades helt vid 18:45-tiden.

– Vi kom så nära som 150 meter från gränskontrollen, sen tog det stopp. Vi blev stående där i nästan exakt två timmar innan trafiken började rulla igen, säger Jens Martinus Vest-Vestergaard.

”Säkert tre kilometer”

Han beskriver hur kön bakom honom bara växte och växte under tiden de stod still.

– Den var säkert över tre kilometer lång bakom oss, säger Jens Martinus Vest-Vestergaard.

Han är upprörd och menar att han möjligtvis hade förväntat sig någon liten försening, men inget i den här storleken.

– Det hade ju berättat att det inte skulle vara några problem för oss pendlare att köra fram och tillbaka. Imorgon stannar jag hemma. Jag tänker faktiskt inte hänga här i någon bilkö på lillejulafton, säger Jens Martinus Vest-Vestergaard.

Först vid 21-tiden kunde han äntligen rulla in över gränsen.

Polisen: ”Inventerar timme för timme”

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger att trafiksituationen tidvis har varit ansträngd.

– Det har varit för mycket trafik och för lite kontrollpersonal vid vissa tidspunkter idag. Ibland behöver vi gör djupare kontroller och då kan det ta tid. Men vi inventerar personalresurserna timme för timme och jobbar för att trafiken ska flyta på bra, säger Ewa-Gun Westford.

Hon menar att man kan man förvänta sig likande köer även imorgon.

– Vi vet inte säkert förrän vi är där, men man kan absolut tänka sig att blir köer även imorgon, säger Ewa-Gun Westford.

Hon manar till tålamod.

– Det är inget konstigt att det tar tid. Vi måste kontrollera 100 procent av alla som vill ta sig in i Sverige. Vi fick beskedet sent igår och har fått anpassa efter de resurser vi har till hands, men beväpna er med tålamod, säger Ewa-Gun Westford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.