Antalet vildsvinsolyckor i Sydsverige har fördubblats på fem år. Foto: TT

Allt fler krockar med vildsvin – dubbelt så många olyckor

Publicerad

Vildsvinsstammen ökar varje år och det gör också antalet viltolyckor med vildsvin. De senaste fem åren har de blivit dubbelt så många.

I södra Sverige har antalet trafikolyckor med vildsvin ökat. Sedan 2014 har de stadigt blivit fler i Skåne. I Blekinge och Kronobergs län låg olyckorna på samma nivå under tre år för att sedan i år skjuta i höjden.

– Det är ett problem att trafikolyckorna ökar och ett av problemen är ju att vildsvinen har blivit så många, säger Tom Espgård, jakt och viltvårdsexpert på länsstyrelsen i Skåne.

Att vildsvinsstammen har ökat så mycket beror dels på varma vintrar och dels på bra tillgång på mat som bland annat ekollon.

Jägare dödar skadade djur

När det har skett en olycka är det jägare från det Nationella viltolycksrådet, NVR, som rycker ut.

– Vår uppgift är att förkorta djurens lidande, säger Calle Ericsson, länsansvarig jägare på NVR.

Han berättar att om djuret dött vid trafikolyckan så kontaktar de markägaren som får komma och ta det med hem. Men om det lever och är skadat är det deras uppgifta att skjuta svinet eller hjorten. I vissa fall kan de behöva söka ett skadat djur i skogen med hund.

Sänkta hastigheter och färre vildsvin

– För att minska olyckorna tror jag att bilisterna måste sänka hastigheten, uppmärksamma viltskyltar och sluta hålla på med mobiler när de kör, säger Calle Ericsson.

Tom Espgård håller med om att hastigheten behöver sänkas men tror också att stammen med vildsvin behöver bli mindre genom att de markägare som har jakträtterna behöver jaga fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.