Trafikverket fortsätter med åtgärder på E6 mellan Vellinge och Helsingborg. Foto: TT/Trafikverket

Trafikolyckor på E6 har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Efter att omkörningsförbudet för tung trafik i rusningstrafik på E6 infördes mellan Vellinge och Helsingborg, har antalet olyckor nästan halverats. Nu vill Trafikverket fortsätta med åtgärder för att minska störningsrisken på vägen.

Omkörningsförbudet mellan Vellinge och Helsingborg infördes i mars tidigare i år. För att förbättra flytet i trafiken, miljön och säkerheten infördes ett förbud för tunga fordon att köra om i rusningstid, klockan 6 till 9 och 16 till 18 på vardagar. Sedan dess har olycksantalet minskat drastiskt. År 2018 inträffade 49 olyckor på sträckan under perioden mars till juli, och i år är siffran nere på 25 olyckor.

– Att vi redan nu ser ett så fint resultat, är glädjande och ger en signal om att åtgärden var rätt och att vi faktiskt kan förbättra framkomligheten även utan att göra fysiska ombyggnader. Vi är medvetna om att uppföljningen görs i ett tidigt skede, men vi fortsätter att följa upp olycksstatistiken och hoppas att det positiva resultatet fortsätter framöver, säger Jack Bårström, samhällsplanerare på Trafikverket.

Större satsning

Utöver omkörningsförbudet har dispensreglerna för långsamtgående mobilkranar ändrats. De åtgärderna är de första av en större satsning från Trafikverket för att minska störningsrisken på E6 genom Skåne.

Bland annat ska Lommabanan byggas om för persontågstrafik, med förhoppningen att fler ska åka tåg i stället för att ta bilen.

Foto: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.