De starka vindbyarna innebär alltid en risk för nedblåsta träd på framförallt det mindre vägnätet, skriver Trafikverket på sin hemsida. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SMHI klass 1-varnar för vinterväder

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen bjuder på ruskigt aprilväder. Efter en solig men blåsig lördag väntas ett snöoväder dra in över Skåne, Småland och Östergötland.

– Det kan vara lite besvärligt, framför allt om man bytt till sommardäck, säger Niklas Einevik, vakthavande meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för att ett lågtryck med snö och blötsnö drar in över södra Sverige på söndagen och rör sig upp över landet. Temperaturen kommer att vara runt nollan vilket kan ge dåligt väglag och resultera i halka. Framåt kvällen även underkylt regn.

”Med tanke på den prognos som finns för helgen så är ett tips att gärna vänta några dagar innan du byter till sommardäck. I övrigt är våra rekommendationer till dem som måste ge sig ut på vägarna det vanliga – ta det lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget”, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i en artikel på Trafikverkets hemsida.

Nästa vecka kommer våren

Från mitten av nästa vecka börjar ett högtryck växa in över landet och resten av veckan blir ganska nederbördsfattig med rätt goda solchanser.

– Så småningom ser det ut som det kommer in lite varmare luft. Till nästa helg finns det kanske chanser att vi kan nå upp till 10–15 grader i södra Sverige. Så det går år rätt håll, säger säger Niklas Einevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer