Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mira Kelber, ordförande för Judisk ungdom, säger att många unga i dag är rädda. Den överkryssade Davidsstjärnan fanns på en skoltoalett på Malmö Borgarskola. Foto: Bernard Mikulic

Trakasserier mot judar på skolor i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Judiska ungdomar trakasseras genom heilande och klotter. Antisemitismen har blossat upp igen på skolor i Malmö. Detta trots att Malmö har arbetat intensivt för att motverka hat mot judar på stadens skolor.

I flera år har Malmö arbetat mot antisemitism på skolorna. Och det hade blivit bättre – tills kriget startade mellan Israel och Hamas den 7 oktober. Då blossade antisemitismen upp igen på vissa skolor i Malmö.

– När det blir en konflikt mellan Israel och Palestina går det direkt in i våra klassrum, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

– Det har varit anspelningar på Hitler och heilande som riktades mot en judisk elev på en F-9-skola. Jag har även fått höra om elever som sagt att Förintelsen inte har ägt rum och liknande saker.

”Många unga är rädda för att prata”

Kommunen samarbetar med den judiska församlingen.

– Många unga är rädda. De vågar inte ställa upp och prata, säger Mira Kelber, ordförande för Judisk ungdom i Malmö.

Hon bär Davidsstjärnan som en berlock runt halsen.

– Jag har valt att ha den synlig men jag är inte naiv. Min rädsla har stärkts mycket den senaste tiden sedan den 7 oktober och när man ser vad som händer i omvärlden.

Arbetar hårt mot antisemitism

Malmö stad har tagit fram material som handlar om konflikten mellan Israel och Palestina som lärarna kan ha i sin undervisning. Det har varit efterfrågat.

– Det är även skolor i andra kommuner som hört av sig och som nu använder vårt material, säger Sara Wettergren.

Hon nämner också att elever i årskurs 9 åker på hågkomstresor till det före detta koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz-Birkenau i Polen, och att det finns två samordnare mot antisemitism i skolorna.

Antisemitiskt klotter på skola

På en skoltoalett på Malmö Borgarskola har någon ritat en Davidsstjärna och kryssat över den.

– För mig är detta antisemitism, säger Sara Wettergren när hon ser klottret som en elev fotograferat med sin mobiltelefon.

Hon säger att Malmö Borgarskola är en av de skolor som har arbetat hårt mot antisemitism.

– Jag känner inte till detta men vi ska genast ta bort klottret, säger Martin Roth, rektor på Malmö Borgarskola, när SVT pratar med honom.

Han meddelade på onsdagen att den överkryssade Davidsstjärnan var borttagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.