På helgerna är det fortfarande mycket folk på Möllevångstorget i Malmö. En vakt försöker få folk att hålla avstånd mellan varandra. Foto: Fanny Berg/SVT

Trängsel i torghandeln på Möllan under helgerna

Uppdaterad
Publicerad

Även i coronatider lockar Möllevångstorget mycket folk på helgerna. Vid torghandel gäller inte regeringens restriktioner på maximalt 50 personer, men en vakt på torget har i uppdrag att få besökare att hålla avstånd.

På helgerna beger sig många till Möllevångstorget i Malmö för att köpa frukt, grönsaker och växter. Enligt handlarna på torget har de gjort vad de kan för att förhindra virussmitta. 

– Det är en öppen plats och vi har vidtagit alla åtgärder vi kan vad gäller handskar och avstånd mellan personalen och kunderna, säger Imad Alhaj Hassan, försäljare på Möllevångstorget.

Coronavirus i Skåne

Torgvakt ska skingra folk

Enligt kommunalråd Andreas Schönström (S) innefattar regeringens restriktioner på maximalt 50 personer inte torghandel. Det går dock emot Folkhälsomyndighetens allmänna råd att hålla avstånd till varandra, och därför har Malmö stad valt att placera en vakt på torget. 

– Där försöker vår torgvakt upprätthålla att man håller ett visst avstånd mellan de som är och handlar, säger Andreas Schönström.  

Kommunalrådet tycker att alla bör ta sitt ansvar för att skydda riskgrupperna.  

– Ta inga onödiga risker, om du ska handla på torget så gör det vid en tidpunkt eller ett tillfälle då du faktiskt kan hålla avstånd till andra och göra det på ett säkert sätt, säger Andreas Schönström. 

Färre besökare än tidigare

Även om torgkommersen på Möllan är igång är det färre besökare än före coronakrisen.

– På lördagar brukar det vara tio gånger mer folk än vad det är nu, och på vardagarna kommer inte folk heller hit lika mycket, säger Imad Alhaj Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet