Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veberöds nya ”plankdämme” inspekteras av projektledaren Tette Alström och Karl Asp, chef för Lunds kommuns natur- och friluftslivsenhet. Foto: Hans Larsson/SVT

Träplanket som ska skydda Veberöd från översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är en klart udda idé, att försöka stoppa framrusande vattenmassor med ett simpelt träplank. Men kanske är den bra nog för att förhindra framtida översvämningar i Veberöd.

Projektledare Tette Alström verkar åtminstone nöjd när hon inspekterar sina tre nybyggda ”plankdämmen” längs Veberödsbäcken, strax väster om tätorten.

Det är dagen efter ännu ett häftigt novemberregn och de vågräta strecken längs brädorna visar att planket gjort sitt jobb.

Dämma upp bäcken

– Tanken är att dämma upp och buffra vatten tillfälligt vid häftiga skyfall. På så vis hindrar man att alltför mycket flödar ner i tätorten samtidigt, berättar Tette Alström.

Veberöd är känt som en av Lunds mest översvämningsdrabbade kommundelar och har därför valts ut som lämplig ort för försöket.

Mod att möta klimatförändringar

Bakom projektet står Kävlingeåns vattenråd, det vill säga de åtta kommunerna utmed åns sträckning: Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Sjöbo och Tomelilla.

– Kul att kommunpolitikerna kastar sig in ett sånt här projekt, som vi inte riktigt vet resultatet av. Det är den typen av mod som krävs för att möta klimatförändringarna, säger Karl Asp, chef för Lunds kommuns natur och friluftslivsenhet som hanterar frågor kring vatten.

Se videon om hur de nyskapande översvämningsplanken ska skydda Veberöd från att svämmas över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.