Foto: Mikael Nilsson

Skottskadad i söndags – nu anhållen för mord

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen anhölls fyra unga män i sin frånvaro för ett mord i mars vid Nydala torg i Malmö. På söndagskvällen, dagen innan polisen planerade att gripa männen, sköts minst en av de misstänkta i en bil på Censorsgatan.

Fyra män färdades i bilen som på söndagskvällen jagades av maskerade män på mopeder. Jakten slutade med att bilen körde in i ett träd i bostadsområdet. Förföljarna sköt med automatvapen, enligt vittnesuppgifter. En 19-åring avled av sina skottskador. De tre andra skadades, två vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Nu visar det sig att minst en av de skadade männen är misstänkt för ett mord vid Nydala torg den 9 mars i år. Åklagare Jeanette Sprimont leder förundersökning och bekräftar kopplingen mellan söndagens skjutning och mordet i mars.

– Det finns en personmässig koppling. Någon av mina misstänkta för mord är inblandade i söndagens ärende, säger Jeanette Sprimont, som hade förberett ett gripande av männen efter helgen.

– Vi hade planerat att göra en insats på måndag morgon.

Åklagaren vill inte säga om det är en eller flera av de skadade som är misstänkta för mordet vid Nydala torg. Hon vill inte kommentera om den 19-åring som avled efter söndagens skjutningar också figurerar i mordutredningen.

– Jag kommenterar inte om han förekommer i min utredning med hänsyn till att personen är avliden.

Jeanette Sprimont vill inte spekulera i om söndagens skjutning beror på att åklagaren anhöll de fyra männen i sin frånvaro på fredagen.

– Vi har inte förstått det som att det är en hämndaktion för mordet i mars. Vi har inga indikationer på att så det är så. Jag ska inte spekulera, säger Jeanette Sprimont.

Sköts sittande i bilen

En 22-årig man sköts den 9 mars till döds efter att han satt sig i en bil på parkeringen vid Nydala torg. 22-åringen hade precis lämnat några vänner på ett café på kvällen. Hans kamrater sprang till parkeringen när de hörde om skottlossning. Vännerna körde 22-åringen till akuten, men hans liv gick inte att rädda.

De fyra männen som anhållits skäligen misstänkta för mordet är 18, 19, 19 och 23 år gamla.

18-åringen sitter häktad sedan tidigare för ett annat mål i Lunds tingsrätt. Det handlar om ett rån.

Åklagaren ska senast vid lunchtid på torsdag begära dem häktade för mordet eller släppa dem på fri fot.

SVT Nyheter har talat med advokat Sven-Eric Ohlsson som är utsedd till offentlig försvarare för 23-åringen. Ohlsson säger att hans klient nekar till anklagelserna.

Tidigare dömd

En av 19-åringarna dömdes i Jönköpings tingsrätt den 20 mars i fjol för ett uppmärksammat fall där en man sköts i huvudet.

Han dömdes då för dråp och mordförsök till sluten ungdomsvård i 3 år och 4 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.