Efter stormen Urd har kyrktornet i Borrby ersatts av fyra knoppar, vilket väckt starka känslor både bland besökare och boende i trakten. Foto: Elsa Esping

Tre arkitekter och en ljuskonstnär ska rita det nya kyrktornet i Borrby

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Urd 2016 tvingades Gärsnäs församling montera ned den 27 meter höga kyrkspiran, som sedan 1890-talet krönt tornet på kyrkan i Borrby. Sedan dess har många undrat över Borrby kyrkas nya skyline och det har varit oklart vad som ska hända permanent med kyrkans högsta punkt.

Nu har Lunds stift tillsammans med församlingen, gett tre arkitekter och en ljuskonstnär i uppdrag att skissa på hur Borrby kyrktorn kan se ut i framtiden.

Spiran är svår att ersätta främst av ekonomiska skäl.

– Det skulle kosta drygt 29 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning att rekonstruera tornspiran och så mycket pengar kan inte gå till en byggnadsdel som inte har någon egentlig funktion, utan enbart är dekorativ, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta, i ett pressmeddelande på fredagen.

Lunds stift tilldelas årligen ungefär 75 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning. Det skulle krävas närmare hälften av de pengarna för att kunna återställa den traditionella spiran på Borrby kyrka.

Färdigskissat i oktober

Lunds stift bekostar i samverkan med Gärsnäs församling istället ett projekt där tre arkitekter och en ljuskonstnär, ska ta fram olika alternativ till en ny tornspira.

Förslagen ska vara klara i början av oktober för att sedan ställas ut i Borrby kyrka. Därefter beslutar församlingen i samverkan med stiftet och länsstyrelsen, om hur kyrktornet ska se ut i framtiden.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få fram förslag där en lättare konstruktion i kombination med avancerade ljusinstallationer, kommer att bli ekonomiskt genomförbara och även sätta Borrby på kartan på ett helt nytt sätt. Vi hoppas på ett mer samtida uttryck och ett nytt landmärke som passar dagens Österlen, säger stiftsantikvarie Henrik Lindblad.

Välmeriterade arkitekter

Arkitekterna som fått uppdraget är Ole Drachmann, Karl Palmberg och Cord Siegel. Enligt Svenska kyrkan är samtliga välmeriterade inom restaureringar av kulturbyggnader och design av modern arkitektur.

Jérôme France, ljuskonstnären, som också tillfrågats, har tidigare bland annat designat ljud- och ljuskonstverket ”96” i Odarslövs kyrka utanför Lund.

Arbetet samordnas av den internationellt verksamma konstcuratorn Min-Jung Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.