Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Riksrevisionens revisionsdirektör Per Dackenberg varför inbrottsärenden sällan prioriteras. Foto: SVT, Martina Holmberg/TT

Tre frågor: Därför är inbrott svåra att utreda

Uppdaterad
Publicerad

Många brottsutredningar om inbrott dröjer eller läggs ner. Bland annat beror det på att bevisen inte alltid är tillräckliga eller att andra utredningar tar över.

– Grova brott är överbelastade. Då får man lägga saker på hög, säger Per Dackenberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen.

Enligt en granskning som Riksrevisionen gett ut i år är polisens hantering av så kallade mängdbrott ineffektiv. Inbrott ingår i kategorin mängdbrott, såsom skadegörelse och olovlig körning och det finns flera skäl till varför polisen inte kommer till skott med inbrottsutredningar.

– Inbrott är väldigt svåra att utreda därför att gärningspersonen allt som oftast inte är identifierad, säger Per Dackenberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen.

Skjutningar och sprängingar tar över

Som SVT Nyheter Skåne berättat så kan även inbrottsärenden där det finns övervakningsbilder på gärningsmannen dröja. Enligt Per Dackenberg kan orsakerna vara flera. Exempelvis att andelen grova brott i samhället tar mycket av uppmärksamheten från det övriga polisarbetet.

– Det är skjutningar och sprängningar och då får man lägga saker på hög. Bevisningen försvagas ju längre tiden går.

I inslaget nedan berättar hotellägaren på Österlen om att en polisutredning dröjer, trots att de vet vem inbrottstjuven är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och se när hotelltjuvarna avslöjas av övervakningskameran. – Vi har identifierat en av dem, säger hotellägaren Eva Gilck. Foto: Övervakningskamera / Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.