Nazisterna attackerade motdemonstranter på Bantorget. Nu döms sex NMR-medlemmar efter tumultet. Foto: Polisen

Tre nazister döms till fängelse efter attacken i Lund

Uppdaterad
Publicerad
Tre medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, döms till fängelse i tre respektive fyra och sex månader av Lunds tingsrätt.

Det var i slutet av juni  förra året som det uppstod tumult när medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, NMR, attackerade motdemonstranter på Bantorget i centrala Lund. I samband med bråket misshandlades en rad motdemonstranter och sju NMR-are åtalades för bland annat misshandel och våldsamt motstånd. Alla utom en har nekat till brott.

Tre döms till fängelse

Idag kom alltså domen och Lunds tingsrätt dömer tre av NMR-arna till fängelse. Tre döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn. En av de åtalade frias av domstolen.

En 29-årig man döms till sex månaders fängelse för misshandel efter att ha misshandlat flera personer med slag och sparkar och för att ha gjort våldsamt motstånd mot en ordningsvakt. En 30-årig man döms till fyra månaders fängelse för samma brott. En 32-årig man döms till tre månaders fängelse för misshandel, ofredande och för att ha burit kniv på allmän plats.

En 25-åring och en 26-åring döms båda till villkorlig dom och dagsböter för misshandel respektive försök till misshandel. En 18-åring som åtalats för försök till misshandel frikänns.

Bara en erkände

Alla de sex nazisterna har hela tiden nekat till brott. Den ende som erkänt en 24-åring, han har sedan händelsen också lämnat den nazistiska rörelsen. Han döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i 100 timmar.

I domen skriver tingsrätten att 24-åringen tidigare blivit dömd till skyddstillsyn för andra brott och att han under den tiden skött sig utan anmärkning. Han deltog i ett behandlingsprogram och har utvecklats positivt. Straffvärdet för det han gjort är fyra månaders fängelse, men domstolen menar att eftersom 24-åringen numera har tagit sig ur ett missbruk, tar avstånd från våld och arbetar så finns det särskilda skäl för att istället döma honom till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer