Propalestinsk demonstrant bars bort från Lundagård under tömningen av tältlägret. Om demonstranten är en del av åtalet är inte känt. Foto: Johan Nilsson/TT

Tre personer åtalas efter studentprotesterna i Lundagård

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha vägrat lämna Lundagård under en propalestinsk demonstration i Lund. Nu ska fallen prövas i tingsrätten.

För några månader sedan pågick studentdemonstrationerna i Lund. När området skulle tömmas inför att en tillståndsgiven sammankomst skulle arrangeras vägrade vissa demonstranter lämna, enligt åklagaren Maximillian Lönn. Nu åtalas tre av dem för att inte ha lyssnat på polisen.

– Med hjälp av polisvittnen och klipp från kroppskameror syns hur polisen vid upprepade tillfällen säger att de måste lämna platsen. Eftersom de vägrade blev de rapporterade, säger Maximillian Lönn.

Studentprotester mot Gazakriget

Rättegången beräknas preliminärt inledas nästa vecka. De tre åtalade varken erkänner eller förnekar brottet.

– Eftersom de uttalar sig om varken eventuell skuld eller inblandning är det mitt jobb som åklagare att bevisa omständigheterna. Men det är upp till rätten att bedöma, säger Maximillian.

Maximillian Lönns förslag på påföljd är 30-dagsbötesstraff, det vill säga 1 500 kronor.

– Det är det lägsta bötesstraffet vi har i Sverige, säger han.

I klippet medan ger en demonstrant och en polis sin syn på ingripandet under rivningen av tältlägret i Lundagård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en tidigare version av videon säger polisens presstalesperson Thomas Johansson att flaskor kastats mot en ambulans, något polisen senare backade från. Foto: SVT och privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet