Här syns, enligt åklagaren, de tre åtalade på väg till och från brottsplatsen. Den vänstra bilden är tagen från ett företags övervakningskamera före brottet och den högra bilden av ett vittne efter brottet. Foto: ur förundersökningen

Tre personer åtalas för försök till mord i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot tre unga män som misstänks ha avlossat flera skott förra sommaren utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad. Nio personer som befann sig på platsen utsattes för mordförsök.

Det var den tredje augusti förra året som tre personer skadades allvarligt när de unga männen körde förbi köpcentrumet på motorcykel och två av dem avlossade vapen. Totalt nio personer befann sig i skottlinjen.

På onsdagen väcktes åtal mot tre unga män som förra sommaren avlossade flera skott utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

– Utanför köpcentrumet befann sig dessutom flera personer som hade kunnat bli träffade, utan att de befann sig i den direkta skottlinjen, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg. De misstänkta åtalas därför också för framkallande av fara för annan avseende fem personer som hade kunnat träffas av skotten.

Så här säger Marie-Louise Holmberg om den åtalade trions motiv:

– Det som har utkristalliserat sig under utredningens gång är att de här tre personerna som är åtalade tillhör en kriminell gruppering i Kristianstad. Rivaliserande personer kan ha befunnit sig på Gamlegårdens centrum. Det är den enda förklaringsmodell som vi har kunnat få fram.

Holmberg understryker att ingen av dem som skottskadats var måltavla för skjutningen.

– De har råkat vara på fel plats vid fel tillfälle.

Så här beskriver Marie-Louise Holmberg det inträffade:

– En fruktansvärt hänsynslös gärning. Det är en ren tillfällighet att vi inte har en eller flera personer döda efter det här.

Trion nekar till brott. Utöver rubriceringarna mordförsök och framkallande av fara för annan åtalas två av männen för grovt vapenbrott och ytterligare två personer för skyddande av brottsling.

Så här berättade Kristianstadsbor efter händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter skjutningen den 3 augusti då tre människor träffades av kulor utanför Gamlegårdens centrum upplever många som bor och arbetar i området en oro. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Gamlegården

Mer i ämnet