Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

Tre skånska vargar försvunna

Publicerad

Ingenting tyder på att det just nu finns någon bofast varg i Skåne eller Blekinge. Länsstyrelsen tror att lördagens fårangrepp i Näsum kom från en kringstrykande unghane från Småland.

– De vandrar gärna både två och tre mil på en dag och när vi inte har spårsnö är det omöjligt att gissa vart de har tagit vägen, säger rovdjursexperten Nils Carlsson på Länsstyrelsen.

På måndagen publicerade Naturvårdsverket sin rapport om tillståndet för vargstammen i Sverige. Enligt denna tyder de mesta på att vi har tillräckligt många vargar för att stammen ska anses livskraftig.

-Det finns inga problem med utbredningsområdet eller livsmiljön, vargen kan leva på många olika miljöer. Det vi diskuterat länge är inavelssituationen, och vi har fortfarande inte riktigt fått något klart och tydligt svar, säger enhetschef Mark Marissink på Naturvårdsverket.

I Skåne tror Länsstyrelsen att det under vintern fanns tre vargar. En av demn blev överkörd av tåget i Tjörnarp och en har flyttat norrut till Dalsland.

– Men den tredje vet vi inte var den har tagit vägen, säger Nils Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer